Meteor

Az ENSZ legújabb klímajelentése ,,vöröskód az emberiségnek"!

Az ENSZ legújabb klímajelentése ,,vöröskód az emberiségnek"!

2021. augusztus 9., hétfő
Az ENSZ legújabb klímajelentése ,,vöröskód az emberiségnek"!

Az ENSZ alá tartozó Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) legfrissebb jelentése rendkívül aggasztó jövőképet vízionál: az idén nyáron tapasztalt extrém hőhullámok, az Európát és részben Magyarországot is elöntő áradások és a tornádó Csehországban csupán a kezdet.

Nem csak tudományos, de politikai egyezmény is

Az IPCC természettudományos kérdésekkel foglalkozó munkacsoportja az elmúlt 8 év tudományos jelentéseit és publikációit vette górcső alá. Szám szerint 14 ezret. A Testület legutóbb 2014-ben állított össze nagyobb ívű jelentést, ami aztán nagyban befolyásolta a 2015-ös párizsi klímacsúcson megszületett egyezmény tartalmát. A mostani jelentés abban különbözik az előzőtől, hogy a bemutatása előtt az összefoglalóját a világ összes kormánya elfogadta már, így nemcsak természettudományos, de politikai konszenzus is áll mögötte. Így a súlya is nagyobb.

A 42 oldalas jelentés szerint az emberi beavatkozások hatására egyaránt melegedett az atmoszféra, az óceánok és a szárazföld is. Ennek következtében pedig az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt újra megdőlhet az előttünk álló évtizedben a melegrekord. A sarkvidéki jég további olvadásával pedig akár két méterrel is megemelkedhet a tengerszint.

A helyzet ennél is rosszabb lesz, a kérdés: meddig?

António Guterres, az ENSZ-főtitkára szerint ,,A mai IPCC-jelentés vörös jelzést jelent az emberiség számára." Hozzátette: a katasztrófa elkerülhető, ehhez azonban most kell cselekedni, nincs idő késlekedésre.

Tudósok szerint az egyetlen reményünk az lehet, ha visszaszorítjuk a gázkibocsátást, ezzel megfékezhetjük a hőmérséklet további emelkedését. Ezáltal a folyamatok a visszájára fordulhatnak. Ugyanakkor a világ országai olyan sokáig hagyták elszabadulni a károsanyagok kibocsátását, hogy a következő 30 évben biztosan folytatódni fog a felmelegedés.

A 19. század óta 1,1 Celsius-fokkal melegedett a bolygó klímája, elsősorban a fosszilis energiahordozók égetése miatt.

A klímaváltozással szemben pedig senki nincs biztonságban, azonnali fenyegetésként kell kezelni. A jelentés kiemeli: amit idén nyárunk láttunk, az csak bevezető ahhoz képest, ami a jövőben várhat ránk. Az elérhető adatok alapján:

  • legalább 3000 éve nem emelkedett annyit a tengerszint, mint a közelmúltban,
  • a szén-dioxid légköri koncentrációja kétmillió éve a legmagasabb,
  • a sarkköri tengerek szintje ezer éve a legalacsonyabb,
  • a gleccserek ilyen léptékű visszaszorulására pedig az elmúlt 2000 évben nem volt példa.

A jelentés csak az első része egy, az IPCC által készülő riportsorozatnak, melynek fókuszpontjában a klímaváltozás áll. A világ következő jelentős klímacsúcsa idén ősszel, Glasgow-ban lesz.

A rekkenő hőség és a hirtelen özönvíz átmenet nélküli váltakozása Szegedet sem kímélete az elmúlt hetekben. A jelentéssel minden bizonnyal a meteorológusok is egyetértenek.

(via 444.hu, Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.