Az ENSZ legújabb klímajelentése ,,vöröskód az emberiségnek”!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Forrás: Pixabay

Az ENSZ alá tartozó Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) legfrissebb jelentése rendkívül aggasztó jövőképet vízionál: az idén nyáron tapasztalt extrém hőhullámok, az Európát és részben Magyarországot is elöntő áradások és a tornádó Csehországban csupán a kezdet.

Nem csak tudományos, de politikai egyezmény is

Az IPCC természettudományos kérdésekkel foglalkozó munkacsoportja az elmúlt 8 év tudományos jelentéseit és publikációit vette górcső alá. Szám szerint 14 ezret. A Testület legutóbb 2014-ben állított össze nagyobb ívű jelentést, ami aztán nagyban befolyásolta a 2015-ös párizsi klímacsúcson megszületett egyezmény tartalmát. A mostani jelentés abban különbözik az előzőtől, hogy a bemutatása előtt az összefoglalóját a világ összes kormánya elfogadta már, így nemcsak természettudományos, de politikai konszenzus is áll mögötte. Így a súlya is nagyobb.

A 42 oldalas jelentés szerint az emberi beavatkozások hatására egyaránt melegedett az atmoszféra, az óceánok és a szárazföld is. Ennek következtében pedig az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt újra megdőlhet az előttünk álló évtizedben a melegrekord. A sarkvidéki jég további olvadásával pedig akár két méterrel is megemelkedhet a tengerszint.

A helyzet ennél is rosszabb lesz, a kérdés: meddig?

António Guterres, az ENSZ-főtitkára szerint ,,A mai IPCC-jelentés vörös jelzést jelent az emberiség számára.” Hozzátette: a katasztrófa elkerülhető, ehhez azonban most kell cselekedni, nincs idő késlekedésre.

Tudósok szerint az egyetlen reményünk az lehet, ha visszaszorítjuk a gázkibocsátást, ezzel megfékezhetjük a hőmérséklet további emelkedését. Ezáltal a folyamatok a visszájára fordulhatnak. Ugyanakkor a világ országai olyan sokáig hagyták elszabadulni a károsanyagok kibocsátását, hogy a következő 30 évben biztosan folytatódni fog a felmelegedés.

A 19. század óta 1,1 Celsius-fokkal melegedett a bolygó klímája, elsősorban a fosszilis energiahordozók égetése miatt.

A klímaváltozással szemben pedig senki nincs biztonságban, azonnali fenyegetésként kell kezelni. A jelentés kiemeli: amit idén nyárunk láttunk, az csak bevezető ahhoz képest, ami a jövőben várhat ránk. Az elérhető adatok alapján:

  • legalább 3000 éve nem emelkedett annyit a tengerszint, mint a közelmúltban,
  • a szén-dioxid légköri koncentrációja kétmillió éve a legmagasabb,
  • a sarkköri tengerek szintje ezer éve a legalacsonyabb,
  • a gleccserek ilyen léptékű visszaszorulására pedig az elmúlt 2000 évben nem volt példa.

A jelentés csak az első része egy, az IPCC által készülő riportsorozatnak, melynek fókuszpontjában a klímaváltozás áll. A világ következő jelentős klímacsúcsa idén ősszel, Glasgow-ban lesz.

A rekkenő hőség és a hirtelen özönvíz átmenet nélküli váltakozása Szegedet sem kímélete az elmúlt hetekben. A jelentéssel minden bizonnyal a meteorológusok is egyetértenek.

(via 444.hu, Index)

Előző sztori

A magyarok 42 százaléka szexuális propagandát lát az LMBTQ szervezetek tevékenységében – írja a Publicus Research

Következő sztori

Holnaptól már a Vörösmarty utca és Vár utca között sem mehetnek az autósok