Meteor

Túl vagyunk az özönvízen, mégis, a java csak most jön

Túl vagyunk az özönvízen, mégis, a java csak most jön

2021. július 19., hétfő
Túl vagyunk az özönvízen, mégis, a java csak most jön

Az elmúlt napokban országszerte, így Szegeden is intenzív csapadékot tapasztalhattunk - igaz, nálunk kevesebb jéggel és szerencsére áradás nélkül. Tóth Tamás meteorológus szerint az előttünk álló hetet tekintve fellélegezhetünk, hosszútávon azonban borúsak a kilátások.

Az ország több pontján is az elmúlt napokban több mint 100 milliméter csapadék hullott le pár órára alatt - mondta lapunknak Tóth Tamás. Hangsúlyozta, Szegeden és annak környékén is többhavi csapadékmennyiség zúdult le. Az eddigiekhez képest kevésbé volt jellemző a jégeső, inkább az özönvízszerű esőzések jellemezték a térség időjárását.

A metorológus szerint a következő napokban már egyértelmű enyhülést érzékelhetünk,

igazi, mérsékelten meleg, szárazabb időre számíthatunk, jellemzően 30 fok alatti hőmérséklet mellett. Ugyanakkor a hétvégére már a 30 fokot is meghaladhatja.

A szélsőség lesz az új norma

A szakember szerint egyértelműen tendenciózus lesz az előttünk álló időszakban, hogy a Föld légkörének átlaghőmérsékletének emelkedésével a szélsőséges időjárások gyakorisága is emelkedni fog. ,,Egyik szélsőséges időjárásból csaphatunk át a másikba." - mondta Tóth Tamás, hozzátéve, hogy éppen most is ez történt.

Hozzátette, hogy az idei június volt országos átlagban a legszárazabb 1901 óta, vagyis 120 éve nem volt ilyen kevés csapadék ebben a hónapban. Ehhez képest az elmúlt napokban néhol több havi csapadék hullott le.A klímánk változásával pedig a jövőben sem maradunk hasonlóan szélsőséges események nélkül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.