Túl vagyunk az özönvízen, mégis, a java csak most jön

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elmúlt napokban országszerte, így Szegeden is intenzív csapadékot tapasztalhattunk – igaz, nálunk kevesebb jéggel és szerencsére áradás nélkül. Tóth Tamás meteorológus szerint az előttünk álló hetet tekintve fellélegezhetünk, hosszútávon azonban borúsak a kilátások.

Az ország több pontján is az elmúlt napokban több mint 100 milliméter csapadék hullott le pár órára alatt – mondta lapunknak Tóth Tamás. Hangsúlyozta, Szegeden és annak környékén is többhavi csapadékmennyiség zúdult le. Az eddigiekhez képest kevésbé volt jellemző a jégeső, inkább az özönvízszerű esőzések jellemezték a térség időjárását.

A metorológus szerint a következő napokban már egyértelmű enyhülést érzékelhetünk,

igazi, mérsékelten meleg, szárazabb időre számíthatunk, jellemzően 30 fok alatti hőmérséklet mellett. Ugyanakkor a hétvégére már a 30 fokot is meghaladhatja.

A szélsőség lesz az új norma

A szakember szerint egyértelműen tendenciózus lesz az előttünk álló időszakban, hogy a Föld légkörének átlaghőmérsékletének emelkedésével a szélsőséges időjárások gyakorisága is emelkedni fog. ,,Egyik szélsőséges időjárásból csaphatunk át a másikba.” – mondta Tóth Tamás, hozzátéve, hogy éppen most is ez történt.

Hozzátette, hogy az idei június volt országos átlagban a legszárazabb 1901 óta, vagyis 120 éve nem volt ilyen kevés csapadék ebben a hónapban. Ehhez képest az elmúlt napokban néhol több havi csapadék hullott le.A klímánk változásával pedig a jövőben sem maradunk hasonlóan szélsőséges események nélkül.

Előző sztori

Kontármunka: a felújítás során elvágták a villanykábelt, áram nélkül maradt a szomszédos iroda

Következő sztori

Belső vizsgálat indul a Nyugati pályaudvar karbantartását követő meghibásodások miatt