Sport

Algyőn fogadták Kárász Anna és Kopasz Bálint olimpiai bajnokokat

Algyőn fogadták Kárász Anna és Kopasz Bálint olimpiai bajnokokat

2021. augusztus 12., csütörtök
Algyőn fogadták Kárász Anna és Kopasz Bálint olimpiai bajnokokat

Az algyői szabadstrandon fogadták tegnap a tokiói olimpia friss aranyérmeseit, Kárász Annát és Kopasz Bálintot. A sportolókkal a Rádió 88 munkatársa, Balázs István készített interjút.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

,,Nem volt kérdés, hogy mit szeretnénk a lányokkal"

Kárász Anna a női kajak négyes 500 méteres döntőjében, Kozák Danutával, Csipes Tamarával és Bodonyi Dórával együtt futott be az első helyre, így újabb aranyérvet szerezve az idei olimpián rendkívül eredményes magyar delegációnak. Az olimpiából hazatért Kárász óriási fogadtatást kapott.

Volt valami különleges atmoszférája annak, hogy ennyi olimpiai bajnokot köszönthettünk itt az algyői Tisza-parton és azóta is folyamatosan áradnak feléd a rajongók. Tokió óta másról sem szól az életetek.

Kettős ez az érzés, mert nehéz ilyenkor mindennek és mindenkinek megfelelni úgy, hogy meleltte az ember szeretne egy kis nyugalmat és pihenést is a hazaérkezés után. Én igyekszem eleget tenni ezeknek a kéréseknek és azt gondolom hogy kötelességünk is visszaadni. A sportágnak is és főleg a gyerekeknek, akiknek a példaképei lehetünk és úgy tűnik, hogy vagyunk is. Ez egy hatalmas dolog, és szeretném, hogyha éreznék ezt, hogy köztük vagyunk és közülük valók vagyunk mi is és egyszerűen ők is eljuthatnak ide akár. De ha mégsem, akkor jó dolog, hogy csak élvezik, amit csinálnak. Összességében nagyon örülök, hogy most ez így történik.

Volt már alkalmad egyébként huzamosabban pihenni mondjuk egy 8 órát?

Nem, a legutolsó alvásom 3 óra volt. Sajnos nem volt még és arra viszont nagyon vágyom. Tényleg csak egy napot szerettem volan ezen a héten, amikor nem csinálok semmit vagy csak olyat, amihez éppen kedvem van. Ezen a héten ez nem fog összejönni, de hátha a következőn!

Beszéljünk Tokióról, a versenyetekről: honnan tudtátok ezt az egészen elképesztő erőt mozgosítani, amit minden nehezítő körülmény ellenére láthattunk tőletek?

Nem volt kérdés az, hogy mit szeretnénk a lányokkal és az, hogy nyerni akarunk. Mind a négyünknek hatalmas belső motivációja volt és mindenkinek más-más indíttatása volt. Más és más előzményekkel érkezett a döntőre. De ott együtt voltunk nagyon. És úgy álltunk oda, hogy ezt mindenképp megcsináljuk.

Tokió, 2021. augusztus 3. Kopasz Bálint a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének középfutamában a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 3-án. Kopasz Bálint bejutott a döntõbe. MTI/Kovács Tamás

,,Nekem nem teher az olimpiai arany"

Kopasz Bálint a férfi K-1 1000 méteren szerezte meg a legfényesebben csillogó érmet. Köszöntőbeszédében úgy nyilatkozott: legalább 3, akár 4 olimpiát bevállal még.

Olimpiai bajnokként üdvözöltek téged, 24 évesen. A győzelmi számoddal lényegében itt szembesítettek is, rengeteg emberrel, köztük fiatallal. Milyen volt újra átélni velük ezt a pillanatot?

Nem számítottam rá, hogy ilyen sok ember eljön és údvözölnek engem, úgy mint Kárász Annát vagy Vajda Attilát. Ez egy felemelő érzés és nagyon nagy boldogság számomra, hogy ilyen sok kedves ismerősöm bíztatott. Ezt az erőt tudhattam magam előtt és tudom most. Ez talán a legszebb az élsportban, hogy keményen megdolgozunk az eredményért, megvalósul és utána élvezhetjük a beérett gyümölcsöt.

Az aranyérem neked megnyugvást jelent, vagy olaj a tűzre, hogy még többet szeretnél?

Biztosan nem teher számomra, hogy lett egy olimpiai aranyérmem. Ez nekem egy plusz löketet ad ahhoz, hogy hogyan tudnék előrelépni és jobb formát mutatni, hiszen én még 24 éves vagyok. Vannak még bennem potenciálok, rejtett tartalékok, amiket kihasználnék és gyűjtenék még aranyérmet és részt vegyek mgé több olimpián, ha az egészségem megengedi. Márpedig meg fogja. Nem állok meg, folytatom tovább a munkát.

Nem mehetünk el a páros teljesítményetek mellett, Nádas Bencével negyedikek lettetek. E tekintetben mit rejteget nektek a jövő?

Szinte lehet mondani, hogy zseniális volt nekünk ez a 4. hely és a párosunk. Ez a helyezés nekünk nagyon jó volt, főleg úgy, hogy szűk 2 hónapot készültünk együtt. A továbbiakban Bencével nem lesz jövőnk, mert ő Tótka Sándorral fog készülni. Hosszú évek óta ők nagyon jó barátok, együtt készülnek és edzenek a mindennapokban, érthető, hogy a továbbiakban ők fognak 500 párosban rajthoz állni. Én is ara fogok készülni az 1000 egyesen kívül. De egyelőre keresni kell egy jó társat és úgy tervezzük anyával, hogy én leszek a tolóember.

Fogunk-e még téged látni klubszinten, szegedi és algyői egyesületi színekben evezni?

Abszolút. Egy ideig biztosan fogok itt az algyői Tiszán evezni, illetve még évekig a Maty-éren, ameddig kajakozok. Láthatnak a fiatalok, készülhetünk együtt, nagyritkán akár egy közös edzés is lehet. Hogy mit hoz még a jövő, hol fogok lakni, azt még pontosan nem tudom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.