Közélet

Pénteken ismét szúnyogirtás

Pénteken ismét szúnyogirtás

2021. július 5., hétfő
Pénteken ismét szúnyogirtás

A múlt heti tervből sajnos kimaradt Szeged, de ezen a héten a katasztrófavédelem újra csökkenti a szúnyogpopulációt a városban. Mint egy háromezer hektáron fognak a földfelszínen permetezni július 9-én.

A héten 14 megye 276 településén lesz szúnyoggyérítés, a július első napjait jellemző erősen szeles időjárás miatt a tervezett beavatkozásokat több településen is el kellett halasztani. Ezeket a következő napokban pótolják.

A héten az alábbi térségekben, összesen 76 ezer hektáros területen lépnek fel a kifejlett szúnyogok ellen: elmaradt munkálatokat pótolnak a mosonmagyaróvári, a győri, a Csepel-szigeti, a szolnoki régióban és a dunaújvárosi régió egy részén, valamint a főváros két kerületében. Ezeken kívül Komárom térségében, a Tisza-tónál, a Dráva mentén, valamint Békés és Csongrád megye számos településén lehet majd szúnyoggyérítést végző járművekkel találkozni. A kezelések pontos időpontja megtalálható akatasztrófavédelem weboldalán.Amennyiben az időjárás nem teszi lehetővé a meghirdetett napon a gyérítési munkálatokat, a pótlásra a következő két este valamelyikén kerül sor.

A kifejlett szúnyogok ellen használt irtószer kifejezetten lakóterületi, szabadtéri használatra engedélyezett, emberekre, melegvérű állatokra, növényekre nem jelent veszélyt. A csípőszúnyogok rendkívül érzékeny rovarok, így egészen kis mennyiségben kell kijuttatni a készítményt, alig több mint fél litert használnak fel hektáranként. Ez a dózis a legtöbb rovarra nincs káros hatással, a méhfélék és a rovarevő madarak legfontosabb táplálékai sem sérülnek a kezelések miatt. A permetezéseket az esti, éjszakai órákban végzik. A hatóanyag néhány óra alatt lebomlik, a területen lévő szúnyogokat pusztítja el.

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.