Kormányinfó: építőipari intézkedések, új oltási kampány

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szokatlan időpontban, szerda délután tartották meg az e heti Kormányinfót, ahol szó esett a koronavírusról, az építőiparról és az Európai Parlamentben zajló vitáról is a magyar gyermekvédelmi törvényről.

Az EP-ülések magyarvitájáról

Gulyás Gergely rögtön a szerdai Európai Parlament ülésein folyó vitákra, az ezzel kapcsolatos hírekre reagált: a magyar gyermekvédelmi törvény összhangban van az uniós szabályokkal és jogokkal, az nem sérti az LMBTQ közösség tagjait. Hangsúlyozta továbbá, hogy a helyreállítási alaphoz köthető információk csupán álhírek, bár igaz, hogy az Európai Bizottság az elmúlt hetekben már lezárt ügyek kapcsán is új követelésekkel állt elő, a magyar pályázat elutasításáról szóló hírek nem igazak.

Ezt írtuk korábban

Oltási kampány a 60 év felettieknek

Az alacsony járványgörbék ellenére nem szabad elfeledkeznünk a járványról, hiszen a vírusvariánsok kialakulásával új erőre kaphat a betegség. A tárcavezető kiemelte, hogy a hazánkban alkalmazott vakcinák mindegyike véd a mutációkkal szemben is, ugyanakkor sokan még mindig nem oltatták be magukat, és egy esetleges negyedik hullám esetén – amire sajnos minden esély megvan – ők lesznek a legnagyobb veszélyben. A kormány új oltási kampánya azokra a 60 év felettiekre fog irányulni, akik még nem vették fel a védőoltást, azonban most nem készülnek óriásplakátokkal, személyre szabott megkereséssel próbálják majd rávenni az időseket arra, hogy oltakozzanak. Ezt a feladatot a háziorvosok és a medikusok fogják ellátni.

Intézkedések az építőiparban

Korábban mi is írtunk róla, hogy a kormány lépéseket tervez az építőipari alapanyagok áremelkedésének visszafojtására, Gulyás Gergely pedig már a konkrét intézkedéseket közölte a tegnapi Kormányinfón:

  • Kiviteli korlátozást vezetnek be, amit először Brüsszel felé kell jelezni – ezért jön ez a lépés csak októbertől.
  • Azonnali hatállyal bevezetik a bejelentési kötelezettséget. Csak a bejelentést és annak tudomásvételét követően lehet kivinni a következő termékeket: acél és vastermékek, szigetelőanyagok, homok, kő, kavics és sóder.
  • Az építőanyagok szállítását ezentúl nyomon követi az állam.
  • Kiegészítő bányajáradékot vezet be a kormány, ami a kőfejtő, gipsz, kavics, kréta, homok, agyag bányákat, valamint a mész és gipszgyártást, cementgyártást végző vállalkozásokat érinti. A homok, kavics, sóder, cement esetén a kormány által meghatározott áron felüli értékesítés esetén, a különbözet 90%-át kivető járadékot fizet meg a cég. Ez azokra a cégekre terjed ki, amelyeknek az árbevétele a 3 milliárd forintot meghaladja.
  • A bányászati kitermelést egy éven belül el kell indítani a jog elnyerését követően, az eddigi 2 év helyett.
  • Bővítik a Gazdasági Versenyhivatal eszközeit.
  • Az ÉMI az építési termékek helyettesíthetőségét megvizsgálja.

Az antitest-mérés csak hangulatkeltés

Szó esett még a vakcinákról és a hatásosságukról, az esetleges harmadik oltás szükségességéről. Gulyás itt ismét hangsúlyozta, hogy a Magyarországon elérhető összes oltóanyag véd a koronavírustól és annak variánsaitól. A Sinopharmot kapták meg a világon a legtöbben, a WHO is engedélyezte a használatát és nálunk is látszik a statisztikák alapján, hogy egyre kevesebben fertőződnek meg a vírussal, vagy halnak bele. Arra kérte az embereket, hogy a baloldali újságírókat ne tekintsék vakcinaszakértőnek, szerinte az antitest-mérés nem több hangulatkeltésnél. Aki felvette mind a két védőoltást, biztonságban van, ugyanakkor még mindig van 2,5 millió fő, akinek be kellene oltatni magát.

Jövő héten még lesz Kormányinfó, azonban a nyár további részére a kormány átáll a kétheti rendszerességű sajtótájékoztatóra. A tegnapi Kotmányinfót teljes egészében itt is megtekinthetik:

Portfólió / Kiemelt kép: MTI

Előző sztori

Pénteken kezdődik a XII. Martin György Országos Néptáncfesztivál Szegeden

Következő sztori

Fél millió forint nyomravezetői díj jár annak, aki segít kézre keríteni a csengelei antennatolvajt