Kiviteli korlátozás, extraprofit adó: ezekre a szigorításokra lehet majd számítani az építőiparban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Orbán Viktor ma reggel a Kossuth Rádiós reggeli interjújában a járványt érintő témákról beszélt leginkább, amivel szoros összefüggésben áll az építőipari korlátozások bevezetése. Korábbi cikkünkből tájékozódhat, mit árult még el a kormányfő a beszélgetésben.

Kétségtelenül az építkezések, lakásfelújítások időszakában vagyunk: a pandémia sokak számára időt szabadított fel, hogy belevágjon, de van akinek pénzt és van, aki a kormány családok otthonteremtését segítő intézkedéseit veszi igénybe. Akárhogyan is, a jelentős áremelkedések mentek végbe az építőiparban. A miniszterelnök elmondása szerint a gazdaság megfelelő tempójú újraindítását csak úgy lehet elérni, ha a kormány intézkedéseket hoz – az építőiparra vonatkozóan ismertette a kormány terveit. Orbán Viktor kiemelte, hogy pontos részletekre még várni kell, de ezekre a fő csapásirányokra lehet majd számítani

Kiviteli korlátozás

A kormány elemzései szerint az építőanyagok árának növekedése részben az exportálásból fakad, éppen ezért októbertől korlátozni fogják a külföldre szállítható építőanyag mennyiséget. Az Európai Unió részeként ezt az igényt be kell jelenteni Brüsszelnek, ezért kell várni októberig – továbbá ezt a kérelmet el is kell fogadniuk.

Elővásárlási jog

Még az októberi tervezett export korlátozás előtt kerülhet bevezetésre az állami elővásárlási jog az építőipari alapanyagokkal tekintetben.

“Extraprofit adó” bevezetése

A kormányfő bejelentette, hogy lesznek olyan termékek – például a sóder és a kavics – amelyeknél egy árszint felett a kormány elvonja az árszint feletti összeg 90%-át, ez lesz az “extraprofit adó”

Kínálatbővítés

Orbán Viktor azt mondta, hogy az alacsony kínálat is az áremelkedés okai közé tartozik, ezért szeretnék ösztönözni a bányászokat, bányászati tevékenységet. Bevezetik például, hogy a már művelési jogot szerzett, de zárva lévő bányáknak egy éven belül termelésbe kell kezdeniük, különben visszavonják a megnyert koncessziót a tulajdonostól.

Előző sztori

A kormány megtiltotta a névtelen adományozást

Következő sztori

Miniszterelnökség: új mérföldkőhöz ér az egyetemi modellváltás