/

Ingyenes a tram-train a végleges menetrend kialakulásáig

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha a prototípusok megkapják a típusengedélyt, és hozzájárul a vasúthatóság, akkor elindulhat utasokkal a tram-train egy úgynevezett “próbaidőszakra”, amikor is a tervek szerint óránként fognak közlekedni a szerelvények. Mindezt térítésmentesen vehetjük majd igénybe – számol be róla a Promenád24 a Rádió 7 szerdai Közös Nevezőjében elhangzottak nyomán.

Ahhoz, hogy a típusengedélyt megkapják a prototípusok, természetesen továbbra is nagyon komoly teszteket kell teljesíteniük. Emellett, mielőtt utasokat szállíthat, 10-15 ezer km-t kell hibátlanul lefutnia egy-egy szerelvénynek. Az úgynevezett próbaidőszakra pedig azért van szükség, hogy mindazt, amit megterveztek, és teszteltek élesben – utasok nélkül, a gyakorlatban is alá lehessen támasztani, vagy ha szükséges, akkor finomhangolják a rendszert, menetrendre. Hiszen a puding próbája az evés – mondta Kanda Imre főmérnök a Közös nevezőben.

Műszaki átadás átvételi eljárások, tanúsítási eljárás, használatba vételi engedély, tartampróbák lefolytatása, összehangolni a tram-traint a közlekedéssel szoftverek segítségével; csak néhány azok közül, amelyek ahhoz kellenek, hogy a szerelvények a lehető legbiztonságosabb közlekedési szolgáltatást nyújtsák majd. Kanda Imre szerint október végéig mindennek le kell zárulnia, ekkor kapja meg a járműflotta az úgynevezett típusengedélyt, és akkor lehet kérni, hogy egy ideiglenes menetrend alapján utasokkal is elinduljon a vasútvillamos. A tervek szerint óránként közlekedik majd ekkor a tram-train a két város között, és ezekből a tapasztalatokból is beépítenek majd természetesen.

A próbaszakasz alatt teljes egyetértés van abban, hogy az utasok térítésmentesen vegyék igénybe a szolgáltatást.

Kanda Imre azt is elárulta, Lázár János országgyűlési képviselőnek többek között a tarifapolitikában is kiemelt a szerepe, és a konzultációt pedig éppen azért hozta létre, hogy a tram-train minél inkább az utasok igényeire legyen szabva.  úgy tapasztalta, a képviselőnek szívügye a tram-train projekt, és további is akarja vinni, a Szeged-Vásárhely csak az első állomás, Szabadkáig közlekedhet a tram-train majd, ha minden jól megy.

Előző sztori

Már nyilvános Ferenc pápa magyarországi programja

Következő sztori

Összehangolt, baloldali támadást sejt a Transzparens Újságírásért Alapítvány a Pegasus-botrány mögött