Kultúra

Dante700 – Kiállítással emlékezik a Somogyi-könyvtár

Dante700 – Kiállítással emlékezik a Somogyi-könyvtár

2021. július 30., péntek
Dante700 – Kiállítással emlékezik a Somogyi-könyvtár

A bibliotékába látogatók áttekintést kaphatnak az itáliai mester életművéről, valamint a róla megjelent írások, tanulmányok sokszínűségéről. A tárlat elsősorban a könyvtár különleges, régi gyűjteményére fókuszál, melyben előkelő helyet foglal el az Isteni színjáték 1564-es, eredeti olasz nyelvű, illusztrált példánya, a Sessa fivérek velencei kiadása. Dante Alighieri kapcsán érdekesség, hogy a világirodalom egyik legjelentősebb művét, az Isteni színjátékot – latin nyelven író kortársaival szemben – nemzeti olasz nyelven, toszkán dialektusban alkotta meg.

Bár az Isteni színjáték szerzőjének életéről és munkásságáról számos tény fennmaradt, a kiállításon kevésbé ismert érdekességekre is fény derül, mint például, volt-e felesége és gyermeke, vagy egész életét Beatrice nevű múzsájának szentelte? Az írás és a politika mellett volt-e más foglalkozása? Miért vetélkedik Firenze és Ravenna az itáliai mester földi maradványaiért? Milyen anekdoták születtek életéről? Miért jelentősek korát megelőző stílusban és szellemben írt művei, mint az Isteni színjáték, vagy éppen Az új élet című alkotása?

A kiállítást Prof. Dr. Kaposi Márton egyetemi oktató, filozófus, esztéta nyitotta meg. A Dante-kiállítás 2021. július 22-től egészen október 6-ig megtekinthető a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.