/
KÉPGALÉRIA!

Dante700 – Kiállítással emlékezik a Somogyi-könyvtár

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Somogyi-könyvtár idén is reprezentatív, nagykiállítással kedveskedik a régi, muzeális könyvek iránt érdeklődőknek. A tematikus kiállítás ezúttal Dante Alighieri itáliai költő, filozófus köré szerveződik, halálának 700.évfordulója alkalmából.

A bibliotékába látogatók áttekintést kaphatnak az itáliai mester életművéről, valamint a róla megjelent írások, tanulmányok sokszínűségéről. A tárlat elsősorban a könyvtár különleges, régi gyűjteményére fókuszál, melyben előkelő helyet foglal el az Isteni színjáték 1564-es, eredeti olasz nyelvű, illusztrált példánya, a Sessa fivérek velencei kiadása. Dante Alighieri kapcsán érdekesség, hogy a világirodalom egyik legjelentősebb művét, az Isteni színjátékot – latin nyelven író kortársaival szemben – nemzeti olasz nyelven, toszkán dialektusban alkotta meg.

Bár az Isteni színjáték szerzőjének életéről és munkásságáról számos tény fennmaradt, a kiállításon kevésbé ismert érdekességekre is fény derül, mint például, volt-e felesége és gyermeke, vagy egész életét Beatrice nevű múzsájának szentelte? Az írás és a politika mellett volt-e más foglalkozása? Miért vetélkedik Firenze és Ravenna az itáliai mester földi maradványaiért? Milyen anekdoták születtek életéről? Miért jelentősek korát megelőző stílusban és szellemben írt művei, mint az Isteni színjáték, vagy éppen Az új élet című alkotása?

A kiállítást Prof. Dr. Kaposi Márton egyetemi oktató, filozófus, esztéta nyitotta meg. A Dante-kiállítás 2021. július 22-től egészen október 6-ig megtekinthető a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében.

Előző sztori

Önjáró trolikkal és elektromos buszokkal bővül a szegedi tömegközlekedés

Következő sztori

Csak a Laposon lehet a Tiszában fürdeni, másutt nem, de nem is szoktak