Bragmayer Zsanett 12. helyen végzett női triatlonban, Kovács Zsófia kiesett

Tegnap pedig a férfi triatlonosaink is szép eredményekkel zárták a napot

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bragmayer Zsanett a 12. helyen végzett a női triatlonosok versenyében kedden a tokiói olimpián, míg a másik magyar, Kovács Zsófia kiesett.

Az 56 fős mezőnyt az időjárás ezúttal alaposan próbára tette. A kezdést jégeső nehezítette – ezért 15 perces késéssel tudtak rajtolni -, a folytatást szél és hideg hőmérséklet, majd a végén már mindez páraként jelentkezett. A 1,5 kilométer úszásból, 40 kilométernyi kerékpározásból, 10 kilométeres futásból álló távon az esélyesek ötfős csoportja kerékpáron már meglépett, Bragmayer az üldözők között azonban nagyszerűen tartotta magát. Az utolsó számra a 12. helyen vágott neki, amelyet bravúrral meg is tartott.

A magyar női triatlonosok közül ez a legjobb olimpiai helyezés, az eddigi csúcsot Edöcsény Nóra 2000-es szereplése jelentette, aki Sydneyben a 19. volt.

Tokió, 2021. július 26. Bragmayer Zsanett. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Bragmayer nyilatkozata szerint azzal a céllal érkezett Tokióba, hogy megdöntse Edöcsény magyar olimpiai rekordját, illetve azon belül inkább a legjobb tizenöt közé kerüljön. A plusz helyezést már ajándéknak tekinti. Hozzátette: az év elején inkább a váltós szerepléstől várt jobb eredményt, de miután jól sikerült az edzőtábora, és a tavaszi versenyszezonban is jó ment, inkább az egyénire tevődött esetében a hangsúly.

Engem nem zavart meg az eső, és az, hogy csúszik a rajt, mert a többséggel ellentétben szeretek extrém körülmények között versenyezni. Bringán jól kanyarodok, jók a gumijaim, csak arra kell figyeljek inkább, hogy ne kerüljek bukásba. Mondjuk mázlim azért volt, mert közvetlenül előttem és mögöttem is estek, de én kimaradtam ezekből.

– mondta. Hozzátette: amikor elállt az eső, megjött a meleg és a pára, így futáson igyekezett folyamatosan frissíteni a lábait és a tarkóját.

Nem tudtam, hogy hányadik helyen indultam el futni, de túl nagy jelentőséget nem is tulajdonítottam neki. Volt, hogy kicsit hátrébb csúsztam, de közben tudtam előzni is. Inkább arra figyeltem, hogy a saját iramomat tudjam tartani. Sokáig nem is volt ezzel gondom, az utolsó körben viszont már voltak bajok. Jöttek mögöttem, de már meg akartam tartani a helyemet, ami aztán úgy is összejött, hogy leesett a cukrom, kicsit szédültem, és az egésznek a vége már nincs is meg teljesen.

Bragmayer a vegyes váltóról elmondta: ő lesz a magyarok első embere, és akár egyszámjegyű helyezést is el tud képzelni.

Tokió, 2021. július 26. Kovács Zsófia. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A harmadik olimpiáján induló Kovács Zsófiát közben lekörözték, így 19 társához hasonlóan nem tudta befejezni a versenyt. Kovács elmondta, hogy két napja meghúzta a vállát, így az úszás során berövidült a kartempója, az első szám pedig nagyon rosszul sikerült neki.

Jelentős hátrányt szedtem össze, a depóban már világosan láttam, hogy a mezőny nagyobb része addigra elment. A bringára egyedül ültem fel, és mindent elkövettem, hogy felzárkózzam. Szedtük össze egymást a többiekkel, kialakult egy hátsó sor, de az utolsó körre már csak úgy mehettünk ki, hogy végig a biztonsági sávban kellett tekernünk. Ezt meg is tettük, de a futást ennek ellenére mégsem tudtuk elkezdeni, a depóban nem engedtek oda minket a cipőinkhez. Nagyon sajnáltam, hogy nem tudtam futni, mert valami jó közepes helyezést talán elérhettem volna.

– nyilatkozta, és hozzátette, hogy nagyon csalódott, de a szombati vegyes váltóra próbál koncentrálni saját maga és a csapattársai miatt is, így mielőbb félreteszi a negatív élményt. „Jó kis versenyre van kilátás, jó kis csapatunk van” – mondta Kovács Zsófia.

Az aranyérmet a 33 éves bermudai Flora Duffy szerezte meg nagy fölénnyel. Ez volt Bermuda első olimpiai aranyérme.

A férfiak versenyében hétfőn a magyarok közül Bicsák Bence a hetedik, Tóth Tamás pedig a 29. helyen végzett.

via MTI

Előző sztori

Visszalépett a versenyzésből sérülése miatt a szegedi olimpikon, Sárosi Laura

Következő sztori

Csobbanjon ön is hétvégén a Strandok Éjszakáján Szegeden!