Egyetem

6051 új hallgatója van a Szegedi Tudományegyetemnek

6051 új hallgatója van a Szegedi Tudományegyetemnek

2021. július 23., péntek
6051 új hallgatója van a Szegedi Tudományegyetemnek

6051 új hallgatóval gazdagodott a Szegedi Tudományegyetem, nyilatkozta Dr. Zakar Péter rektorhelyettes az egyetem felvételi értékelő sajtótájékoztatóján. Ez tavalyhoz képest 147-tel több hallgatót jelent.

A felvett hallgatók legtöbbje, 5098 fő állami férőhelyre került be, 953-an pedig önköltséges képzésen vesznek részt. A rektorhelyettes elmondása szerint a hallgató létszám növekedésének oka főként annak tudható be, hogy a levelező és a távoktatási képzésekre többen jelentkeztek - ami az eddigi évekhez képest is nagy változás. Zakar Péter a Tanárképző Központ dékánjaként fontosnak tartotta kiemelni, hogy az osztatlan tanári képzésre is többen kerültek be idén.

Több tanári szakra is az eddigiekhez hasonlóan elég sok pontot kellett elérni: az angol-, a német-, a magyar-, a spanyol-, történelem-, és az olasztanári szakokra 465 és 472 közötti pontszámot kellett elérni. Ezen kívül tovább nőtt a ponthatár a pszichológia szakra, az ÁJTK-ra, a FOK-ra és az ÁOK-ra is - vagyis továbbra is ezek a legnépszerűbb szakok.

Zakar elmondta, az egyetem figyelembe veszi a hallgatói- és a piaci igényeket is, ennek megfelelően több új szak is indult idén: a BBMK-n az alkotóművészet- és muzikológia (ismertebb nevén: zeneelmélet), megújult a gyógypedagógia- és közösségszervezési képzés a JGYPK-n, a BTK-n elindult a design- és művészetmenedzsment képzés, az ETSZK-n is, az Európai Egyetemi Közösség nyújtott lehetőségekkel élve, szintén megújult több képzés. A rektorhelyettes kötelességének érezte megemlíteni, hogy a TTIK-n a lézeres- és gyorsító nagyberendezések fizikája mesterképzési szak is elindult.

Dr. Fendler Judit kancellárasszony beszédében azt hangsúlyozta, hogy nagy teljesítmény az egyetem számára, hogy a hallgatói létszámát növelni tudta, miközben egy rendkívül nehéz időszakon van túl. Úgy gondolja, sikerült a távoktatás időszakában megtartani a színvonalat és reméli, hogy az új tapasztalatok felhasználása mellett már újra visszaállhat a jelenléti oktatási, hogy meglegyen az az élmény a diákok számára, hogy ők egyetemisták. Kiemelte, hogy az augusztus 1-el életbe lépő modellváltással nagyon komoly lehetőségek előtt áll az SZTE, sokkal rugalmasabb lehet a munka. A fejlesztések közül kiemelte, hogy óriási oktatási terek fognak épülni, a klinikán fejlődik a koraszülött-ellátás, valamint a gyermekpszichiátria.

Szakál Péter oktatási igazgató kiemelte, hogy az SZTE zöld egyetemként nem küld papír alapú értesítést a hallgatóknak a felvételről, július 27-től e-mail-ben kapnak értesítést a tanulmányaik megkezdését megelőző teendőkről. A beiratkozás augusztus 28. és szeptember 3. között történik, az eddigi évek gyakorlatainak megfelelően mindenki számára előre egyeztetett időpontban, a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A gólyák beilleszkedését az SZTE Felvettek oldala is segíti. A beiratkozást idén egy chatbot is segíteni fogja.

Azok, akik nem nyertek felvételt egyetlen megjelölt helyre sem, vagy egyáltalán nem is jelentkeztek sehova, a pótfelvételi-eljárás során az SZTE képzéseire is jelentkezhetnek július 29. és augusztus 8. között, állami- és önköltséges helyekre is.

(Fotók: Sándor Judit)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.