Többszáz szegedi ünnepelte Karikó Katalint a Széchenyi téren

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ünnepélyes keretek között, a városháza előtt, többszáz szegedi jelenlétében vette át díszpolgári címét Karikó Katalin.

Az elmúlt napok esős időjárása után pénteken a nyáriasabb arcát mutatta a május, így ragyogó napsütésben, a városháza előtt rendezhették meg Szeged napja alkalmából az ilyenkor megszokott díszközgyűlést.

Botka László ünnepi beszédét követően Karikó Katalin átvette díszpolgári címét.

“Én egy biokémikus vagyok, aki ért az RNS-ekhez – ezt mondja magáról Karikó Katalin, akiről nemrég egy francia tévécsatorna forgatott filmet „A nő, aki megmentheti a világot” címmel. Karikó Katalin nevét tavaly az egész világ megismerte. Kisújszálláson nőtt fel, majd Szegeden, az akkori József Attila Tudományegyetem biológus szakán diplomázott. Akadémiai ösztöndíjat kapott, és a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba hívták dolgozni, ahol az RNS-csapatba került. 1985-ben létszámcsökkentés miatt elküldték. A philadelphiai Temple Egyetemen kapott állást, így férjével, Francia Bélával és akkor hároméves kislányukkal, Zsuzsával az Egyesült Államokba költözött. Néhány évvel később a Pennsylvania Egyetemre került, ahol huszonnégy évig kutatott. 2004-ben egy kollégájával, Drew Weissmann-nel szabadalmat jegyeztettek be a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazására. Ezt a szabadalmat vásárolta meg 2011-ben a BioNTech és a Moderna. 2014-ben Karikó Katalin a német BioNTech cég alelnöke lett. 2018-ban a Pfizer gyógyszercéggel közösen kezdtek ezen a technológián alapuló oltást fejleszteni, ennek is köszönhető, hogy a koronavírus megjelenése után néhány hónappal már el is indult a vakcina tesztelése, tavaly december elején pedig a széleskörű felhasználás. Karikó Katalin számos rangos nemzetközi és hazai elismerést kapott, Széchenyi-díjjal tüntették ki, és a Nobel-díj várományosaként emlegetik. Büszke édesanya és nagymama, kétszeres olimpiai bajnok és ötszörös világbajnok evezős lánya néhány hónappal ezelőtt adott életet Karikó Katalin első unokájának, Alexandernek.” – hangzott el az ünnepségen.

Ezt követően Röst Gergely és Knezevics Viktor Pro Urbe díjat, Grecsó Krisztián, Kerek Attila és Török László Szegedért emlékérmet vehetett át a polgármestertől.

Mivel lapunkat kizárták az eseményről, így kénytelenek voltunk a kordonon kívülről szemlélni a fejleményeket.

A kilátogató érdeklődők közül többen is megjegyezték, hogy veszélyes lehet ekkora tömeget összecsődíteni, hiszen annak ellenére, hogy javulnak a számok, a vírus még most is köztünk jár. Páran felvetették a kérdést, hogy nem lett volna-e biztonságosabb, ha csak online formában közvetítik a díszközgyűlést, amit egy óriás kivetítőn figyelhettek a jelenlévők.

Előző sztori

A szegedi ellenzék gratulált Karikó Katalin díszpolgári címéhez

Következő sztori

Koronavírus: 48-an meghaltak, 647 új fertőzöttet regisztráltak