Reagált a MASZK elnöke az Egyesületet ért nehézségekre

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Válaszolt megkeresésünkre Balog József, a Magyarországi Alternatív Színházi Központ Színházi Szaktevékenységeket Támogató (MASZK) Egyesület elnöke. Válaszában részletesen beszámolt a szervezet anyagi helyzetéről és a Thealter jövőjéről is.

Ahogy arról nemrég mi is beszámoltunk, meglehetősen nehéz helyzetbe került az Egyesület, akik a szegedi kuriózumnak számító Thealter Fesztivált is szervezik, miután vesztettek a szakminisztériumi pályázaton. Megkerestük az Egyesületet, hogy fognak-e jogorvoslatot tenni, illetve számítanak-e valamilyen kiegészítő támogatásra az Önkormányzat részéről. Balog József, az Egyesület elnöke levélben válaszolt, melyet változtatás nélkül közlünk:

Az Önkormányzat minden évben egy meghatározott összeggel támogatja a MASZK Egyesület színházi tevékenységét. Mivel az Egyesület közhasznú, ezért olyan szerződést kötött a várossal, amelyben közművelődési közfeladatokat is ellát, mintegy átvéve az önkormányzat ezirányú feladatainak néhány elemét. Erre egy majd tíz esztendős jogszabályi változás adott lehetőséget, és módot, hogy a közfeladatokat is ellátó civil szervezetek, szerződhettek az önkormányzatokkal.

Szigorú elszámolással a támogató irányába, és nyilvános közhasznúsági jelentéssel jár a támogatás, a maszk.hu oldalon minden évben közzé kell tenni a jelentést, ahogy más közhasznú szervezeteknek is.

Egyesületünk a Megálló közösségi térben, a tarjáni víztoronynál egy szolgáltató házat is működtet, itt közösségi programokat, színházi programokon túli kulturális eseményeket szervez és közösségi kertet működtet. Az önkormányzat ezt a tevékenységet is támogatja, a két terület, az idei esztendőben 12 milliós összeget kap Szeged városától. A működési pályázattal kapcsolatos jogorvoslati lehetőség nincsen, tavaly kifogást nyújtottunk be, hiszen a 2019-es összegnek (21.5 millió Ft), mindössze a harmadát, (7 millió Ft) nyerte el az Egyesület. Az elmúlt évben, a harmadára zsugorodott pályázati támogatás ellenére is sikerült megrendezni a 30. THEALTER Fesztivált, pedig az már a koronavírus első éve volt.

Hogy milyen módon pótoljuk az egyesület infrastruktúrájának, a munkatársak fizetésének egyik biztosítékául szolgáló működési támogatást, azt még nem tudjuk. A további pályázatokról még döntés nincs, a programjaink, egyelőre online formában, májusban megkezdődnek, a 31. fesztiválunkat pedig tovább tervezzük. Az a közösségi visszhang, szakmai kiállás és a közönség megnyilvánulásai két dolgot is jeleznek. A kuratóriumi döntéssel kapcsolatos abszolút értetlenséget, és az eddigi munkánk maradéktalan elismerését. Ez utóbbi a legfontosabb a számunkra, ez lehet további működésünk motorja és záloga is.

Kerestük az ügyben az Önkormányzatot is, cikkünk megírásáig azonban nem kaptunk választ.

Exkluzív
Előző sztori

Rovó László: a következő 100 évet alapozzuk meg az SZTE-n!

Képgaléria
Következő sztori

Több mint egy év után játszott szurkolók előtt a MOL-Pick Szeged