Kultúra

Óvatosabban, de optimistán vág neki a következő évadnak a Szegedi Nemzeti Színház

Óvatosabban, de optimistán vág neki a következő évadnak a Szegedi Nemzeti Színház

2021. május 28., péntek
Óvatosabban, de optimistán vág neki a következő évadnak a Szegedi Nemzeti Színház

Számszerű eredmények helyett a szakma és a társulat iránti hála volt a hangsúly a Szegedi Nemzeti Színház évadzáró ülésén.

A Himnuszt követően Dr. Kozma József, a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság elnöke nyitotta meg az ülést. Beszédében elmondta, hogy a színháznak eddigi rutinná vált fortélyokat kellet újratanulnia, új készségeket kellett elsajátítania. Elismerte továbbá, hogy nem tudja, mit érezhettek a társulatban az elmúlt időszakban.

Barnák ezután részletesen ismertette, hogy a színház munkatársainak többsége már rendelkezik védettséggel a koronavírussal szemben, 78-an fertőződtek meg igazoltan és 4-en hunytak el. Az igazgató szerint egy évvel ezelőtt is úgy nézett ki, hogy ezt az évadot zavartalanul csinálhatják végig, ám végül nem ezt történt.

,,Valahol a kisagyamban még ott lebeg a bizonytalanság, jobb erre felkészülni közösen." - mondta munkatársainak.

Idén a rendkívüli állapotok miatt nem adtak át művészeti kitüntetéseket. Barnák elárulta, hogy a színház számos közösségi tere felújítások esett át, melyet az intézmény személyzetének valamennyi tagja végzett saját hivatásuk helyett. Elárulta továbbá, hogy a kormány döntésének megfelelően novemberben alkalmazotti státuszúvá alakult át a dolgozók jogviszonya, ugyanakkor a kormány által elrendelt 6% helyett csak 4,87%-os béremelést biztosított az önkormányzat.

Barnák részletesen beszélt az online előadások sikerességéről is. Több színházzal is arra a következtetésre jutottak, hogy a "Covid-kompatibilis" színház ,,lagymatag", ebben a formában mindössze 1700 jegyet értékesítettek, ami nagyjából 3 nagyszínházi előadásnak felel meg. Ugyanakkor a a különböző internetes felületeken és közösségi oldalakon megjelentetett tartalmakkal több mint 600 ezer embert értek el.

Kállay Ákos, a társulat színházpedagógusa a Lázár Ervin-program lezárások alatti élményeiről számolt be, őt követte Horgas Ádám tagozatvezető beszéde, aki a lezárások alatti munkáért volt nagyon hálás. Elmondása szerint az, hogy újra találkozhat a közönséggel és a reakciókkal az most ,,jobb gyógyszer, mint a Pfizer." Hasonló gondolatokkal köszönte meg a társulat munkáját Dinnyés Dániel zenekari vezető is. Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője elmondta, hogy társulata a pandémia ellenére is szép évet zárt, sokakat elértek online előadásaikkal. Az SZKB egyébként a Bartók Tavasz keretében nemrég bemutatta Concerto c. darabját, ami Szegeden is látható lesz.

Barnák a Szabadtéri összevonásával kapcsolatosan zárta az ülést. Elmondása szerint számos egyeztetés még hátravan a munkavállalókkal, területi vezetőkkel és a szponzorokkal, valamint az intézmények működési szabályzatának összefésülése is ezután következik. A gördülékenységet némileg akadályozza, hogy az előző év sem volt az. De mindent elkövetnek azért, hogy a közönség ebből semmit ne vegyen észre. Június 1-től Marton Judit gazdasági vezetőt Tari Csaba, az önkormányzat Költségvetési és Számviteli Osztályának vezetője váltja majd fel. Marton más területen, de a színház munkatársa marad.

Az ülésről készült fotók lent tekinthetők meg:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.