/

NYÍLT LEVÉL Botka Lászlónak: Legyen szabad a sajtó, és legyen szabad a tájékoztatás Szegeden!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szabadon szeretjük – szól Szeged egyik jelmondata, amelyet a város polgármestere maga is sokszor emlegetni szokott választások idején.

Aggasztónak tartjuk, hogy a „szabadság” emlegetése ellenére a sajtót igyekszik cenzúrázni és elzárni a közérdekű információktól a szegedi önkormányzat, amely nem, vagy csak a neki kedves témákban hajlandó szóba állni egyes médiumokkal; míg más médiumokat – és ezzel olvasóikat, nézőiket, hallgatóikat – negligál.

Aggasztónak tartjuk, hogy cenzúrázni igyekeznek már az önkormányzati közcégeket is: a sajtó csak olyan válaszokat kaphat a kérdéseire, amelyeket előzetesen engedélyezett és jóváhagyott a polgármester kabinetfőnöke és kommunikációs munkatársa.

Aggasztó, hogy ez az önkényes cenzúra nem vonatkozik az önkormányzat saját médiumaira, amelyek így tisztességtelen versenyelőnyhöz juthatnak a szegedi sajtópiac más szereplőivel szemben.

Aggasztó, hogy minden jel szerint a szegedi városvezetés azt akarja elérni, hogy a tájékozódni vágyó szegediek csak egyetlen, városházáról irányított forrásból, egyféleképpen értesülhessenek a város híreiről, eseményeiről.

Tisztelettel kérjük Botka Lászlót, Szeged polgármesterét, hogy ha valóban komolyan gondolja a szabadságot, akkor városvezetői jogával élve törölje el Szegeden a bevezetett cenzúrát; tegye lehetővé, hogy a sajtó végezhesse a munkáját; a közhivatalt és közfunkciót betöltő városi szereplők kötelessége legyen tisztességesen és legjobb tudásuk szerint megválaszolni a sajtó kérdéseit, és elszámolni a közpénzekkel.

Tisztelettel kérjük Botka Lászlót, Szeged polgármesterét, hogy

ne próbálja meg elzárni az információk elől a szegedieket; ne próbálja meg tisztességtelenül befolyásolni Szeged lakóit!

A szegedieknek joguk van megismerni városuk valódi és igazi híreit, joguk van igényeik szerint több, akár csak a számukra szimpatikus forrásokból tájékozódni.

Előző sztori

Cenzúrát vezetett be a szegedi önkormányzat: nem nyilatkozhatnak a sajtónak a cégek, csak jóváhagyott szöveget!

Következő sztori

Csökken a fertőzöttek és a halottak száma