/

Cenzúrát vezetett be a szegedi önkormányzat: nem nyilatkozhatnak a sajtónak a cégek, csak jóváhagyott szöveget!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elvágták a városi cégeket a sajtótól Szegeden: bármilyen megkeresésre csak úgy adhatnak választ a sajtóval eddig közvetlenül kapcsolatban álló munkatársak, ha azt előbb egy Botka László által erre kijelölt személy ellenőrzi - írta meg elsőként a Szegeder. A válaszidők megnőttek, a cégeknél pedig jellemzően nem örülnek ennek és a hasonló intézkedéseknek, de aki a munkáját szeretné megtartani, nem reklamál. A városvetés hallgat az ügyben.

Február végén Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester küldött ki egy levelet a szegedi önkormányzati cégek vezetőinek, amelyben arra utasította őket, hogy a jövőben

ha megkeresés érkezik hozzájuk a sajtótól, az arra írt választ előbb Dombai Tündének vagy Kalmár Gábornak – Botka László kabinetfőnökének – kell továbbítani, hogy valamelyikük elolvassa és jóváhagyja azt. Nem csak a politikai, de a szakmai témájú megkereséseket is cenzúra alá vették

– írta meg a Szegeder.

A lap úgy tudja, hogy a legjelentéktelenebb ügyekben is így kell eljárniuk, de

az önkormányzati “sajtó” azonban mentességet kapott

– a Szeged.hu és a Szeged Televízió megkereséseire ellenőrzés nélkül érkezhetnek a válaszok.

Ezek miatt is megvalósul a “hírhátrány-okozás”, és az önkormányzat közvetlenül, negatívan befolyásolja a sajtót Szegeden. Ez nem újkeletű egyébként – jegyzi meg a lap: a független vagy nem „baráti” sajtó megkereséseit – akárcsak a kormány; vagy sokszor a minisztérumok is – a városháza is nagy arányban ignorálja. Lapunknak szinte soha nem válaszolnak semmilyen kérédésre, nem küldenek tájékoztatókat sem.

Mitől fél Botka László?

Nehezen magyarázható, hogy miért vezettek be „központi cenzort”, amikor a cégeknél mindnél van a sajtókommunikációra kijelölt külön személy – jegyzi meg a lap. Egyre több helyről hallották – teszik hozzá, hogy

“Botka László a NER-hez hasonlóan amit csak lehet, központosít, és egyre kevesebb személyben bízik meg.”

Ez magyarázat lehet, de az is biztos, hogy egy ilyen intézkedés bevezetése teljes mértékben szembe megy a város és a polgármester által mindig is hirdetett szabadság-szolidaritás szlogenekkel!

Aggasztó az is, hogy a szegedi önkormányzat nem csak cenzúrázza a kommunikációt, hanem jelentősen megnehezíti a közérdekű adatokhoz való hozzájutást is:

Előző sztori

Szita: a fideszes városok alig vagy semmit, az ellenzékiek milliárdos kompenzációt kaptak

Következő sztori

NYÍLT LEVÉL Botka Lászlónak: Legyen szabad a sajtó, és legyen szabad a tájékoztatás Szegeden!