Közélet

Hivatalos: kihirdették az SZTE alapítványi működését!

Hivatalos: kihirdették az SZTE alapítványi működését!

2021. május 3., hétfő
Hivatalos: kihirdették az SZTE alapítványi működését!

A pénteki Közlönyben a nemrég alapítványi fenntartásba került egyetemek további működésére vonatkozó szabályok kaptak helyett - így a Szegedi Tudományegyetem is. Eszerint:

  • Az alapítványt a felsőoktatási ügyekért felelős miniszter alapítja, annak kuratóriumi tagjait és elnökét is ő jelöli ki. (A Közlöny nem nevezi meg, de minden bizonnyal Palkovics Lászlóra, az Innovációs- és Technológiai Minisztériumot vezető miniszterére gondol.)
  • Az egyetem fenntartói jogát vagyoni juttatásként az Alapítványnak kell átadni.
  • Ezzel együtt pedig oktatási, tudományos kutatási és betegellátási feladatokat ellátó, állami tulajdonú ingatlanok kerülnek hozzá ingyenesen, nyilvántartási értéken történő átvezetéssel.

A jogszabály megkülönböztet alapítványi és egyetemi tulajdonba adott ingatlanokat is, melyeket a tulajdonátruházási szerződésben foglaltak szerint lehet csak felhasználni.

Az átszervezés a Kaáli Intézetet és az ELI-HU Nonprofit Kft.-t is érinti: előbbi december végén állami tulajdonba kerül, utóbbi pedig kikerül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Kft. fennhatósága alól.

Az átadott ingatlanokat is érdemes megnézni: az Alapítványhoz többek között két balatonboglári és egy fonyódi üdülőépület is került, míg az Egyetemhez a Bajai Csillagvizsgáló. Ezen kívül számos beruházási terület, magán- és közút, valamint lakások.

Stumpf István felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos a Magyar Nemzetnek adott interjújában úgy nyilatkozott: nagy kockázatot vállalt a kormány, hogy nem sokkal a választások előtt leválasztotta az állami fenntartásról az egyetemek nagyrészét. Ugyanakkor így új lehetőségek nyílnak meg a számukra, ennek kapcsán pedig kiemelte a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemet is. Hozzátette:

Nem privatizációról van szó, amit folyamatosan hangoztat az ellenzék, hanem arról, hogy a korábban használóként jelen lévő egyetem megkapja tulajdonba az infrastruktúrát, de a vagyont nem fordíthatja másra, csak a felsőoktatásai célokra.

Nyilatkozatát a Közlönyben foglaltak is alátámasztják.

Az év elején felmerült, hogy az alapítvány kuratóriumi pozíciót politikai szereplők töltik fel, mint például Nemesi Pál és Novák Katalin. Nemrég azonban megírtuk, hogy ez nincs így. Stumpf szerint a kuratóriumi tagok kiválasztására maguk a rektorok tettek javaslatot az év elején, melyeket a kormány figyelembe vett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.