Politika

MIT TITKOL BOTKA LÁSZLÓ? Százezreket kérnek a közérdekű adatokért Szegeden!

MIT TITKOL BOTKA LÁSZLÓ? Százezreket kérnek a közérdekű adatokért Szegeden!

2021. április 29., csütörtök
MIT TITKOL BOTKA LÁSZLÓ? Százezreket kérnek a közérdekű adatokért Szegeden!

Tavaly ősszel már volt egy sikertelen körünk; idén pedig január vége óta próbáljuk megszerezni a szegedi önkormányzattól az 5 millió forint alatti megbízási szerződéseket. Ezek ugyanis nyilvános adatnak minősülnek, bárki számára hozzáférhetőek. Elvileg!

Minden önkormányzatnak kötelező (lenne) nyilvánossá tenni a nettó 5 millió forint feletti szerződéseket. Ez Szegeden sincs másként. Az ez alatti tételek azonban már nem olyan könnyen hozzáférhetőek, pedig sok kicsi sokra megy alapon ezekben számos érdekességet, vagy furcsaságot lehet időnként felfedezni. Feltéve, ha valóban kiadják az összeset!

Az apró, amire senki nem figyel

Kíváncsiak voltunk arra, mire költi ezt a „láthatatlan” közpénzt a szegedi önkormányzat, ezért megpróbáltuk közérdekű adatigénylésben kikérni, hogy kikkel, milyen cégekkel és mire szerződtek az elmúlt időszakban.  Na és persze, hogy mennyiért.

Mindössze tehát egy listát kértünk a szegedi önkormányzattól, de így sem jártunk sikerrel.

Hivatalosan azért nem, mert „az 5 millió forint alatti megbízási szerződésekre vonatkozóan nem áll rendelkezésükre kimutatás” – közölte a jegyző, aki annyit azért elárult, hogy „több ezer” ilyen szerződést kötöttek kicsit több mint egy év alatt.  

Vagyis

a szegedi önkormányzatnál nem vezetik egy bármikor, könnyen és azonnal elérhető listában (például egy sima Excel-táblázatban), hogy kikkel, miért és mennyiért szerződtek le az „apróért”.

317 ezerért már elárulnák

Mivel az önkormányzat szerint nem rendelkeznek kimutatással, ezért azt össze kellene állítaniuk. Mindezért pedig 317 616 forintot kértek - jelezték. Annyi szerződésről van szó ugyanis – írták –, hogy 2 hivatali dolgozónak 10 munkanapjába kerülne előásni ezeket.

A kép kattintásra nagyítható

Ezek után különösen kíváncsiak lettünk, hogy kik hajoltak le az apróért a szegedi önkormányzatnál, ezért úgy döntöttünk, hogy per helyett - ami hónapokig is tarthat - inkább befizetjük a százezreket. Ezt jeleztük is, mire az a válasz érkezett április elején az önkormányzattól, hogy

a veszélyhelyztre tekintettel csak a befizetést követő 45 napon belül számíthatunk bármire is.

A kép kattintásra nagyítható

Most türelmesen várakozuk; a szerződéseket ugyanis még mindig nem kaptuk meg, igaz még csak április vége van. Amint az önkormányzat megküldi ezeket, és összevetjük a nem hivatalos - de megbízható - adatainkkal, majd feldolgozzuk a pakkot, jelentkezünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.