A magyar sajtó egy részének CSUDÁLATOS tájékoztatásáról!

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tanulságos kis történet arról, hogyan is érdemes ma híreket olvasni (vagy nézni), legfőképpen Botka László városában, Szegeden. Ám nem csak itt. És a végére egy jó tanács azoknak, akiket a valóság és az igazi hírek is érdekelnek. Esetleg!

Történt az, hogy lapunk kérdéseire részletesen reagált az SZTE az új takarító cég miatt kirobbant ügyben, amelyre keményen ráült a politikának egy része, és suhan rajta most is. Az SZTE alaposan válaszolt, bőven kifejtve a helyzetet és az okokat is a saját nézőpontjából. A helyzet nagyon röviden a következő – az SZTE álláspontja szerint:

  • tavaly karácsony előtt hirtelen felmondta a takarítócég a szerződést,
  • 8 napjuk maradt, hogy új céget találjanak, amely kitakarít 160 ezer négyzetmétert,
  • átveszi a dolgozókat, rendezi azok elmaradt béreit, és munkajogi státuszát,
  • és a jövőben is tisztességesen kifizeti őket, járulékokkal együtt;
  • eközben az SZTE megvizsgálja, saját hatáskörbe vonják-e a takarítást, vagy inkább szakcéggel végeztessék el;
  • ugyanis csak egy átmeneti időre szerződtek (kényszerből) egy új céggel a takarításra.

A HVG “tájékoztat”

A HVG “átvette” a SzegedMától a hírt, de v.é.l.e.t.l.e.n.ü.l nem működik a hivatkozás linkje, azaz a teljes cikkünkre már nem tud átnavigálni a kedves HVG olvasó.

A lap a cikkünk érdemi és lényegi részét viszont nem szemlézte le, így viszont jelentősen csorbította az SZTE állásponjtát is (ami persze bennünket nem érint, de a hírt igen).

Ugyanis a lap névtelen munkatársa elfelejtette leírni, hogy az új és csak átmeneti ideig takarító cégnek azért lett magasabb a vállalkozási díja elődjénél egyebek mellett, mert átvette a korábbi cégtől a dolgozókat, és a több mint 120 takarító járulékát és bérét is fizetniük kell – az SZTE kiírásának megfelelően, amely egyébként “megmentette” ezeket az embereket a munkanélküliségtől.

A takarítócég kiválasztása során kiemelt feltételünk volt, hogy a nyertes vállalkozó rendezze a takarítók addig zavaros munkajogi státuszát és fizesse ki a hónapokig elmaradt munkabérüket is – ezt a kérésüket jelezték felénk ugyanis a cég munkatársai. Feltételül szabtuk tehát, hogy a nyertes pályázó vegye át és foglalkoztassa tovább azokat a munkatársakat, akik erre igényt tartanak” – indokolta lapunknak az SZTE a vállalkozói díj különbségeit.

Tájékoztat Szeged hivatalos önkormányzati kiadványa

A HVG csorbított szemléjét szemlézi le ezek után Botka László kiadványa, a szeged.hu – véletlenül sem megemlítve, hogy a forrás a SzegedMa: még tovább húzva és aprózva eredeti cikkünk eredeti állításait, és az SZTE álláspontját (ami persze bennünket nem érint, de a hírt igen, tesszük hozzá újra). Mindezek után már-már lényegtelen apróság, hogy Szeged hivatalos lapjának vonatkozó “cikke” nem is a helyzetről, vagy az álláspontok tényszerű bemutatásáról szól, hanem sokkal inkább a momentumos Mihálik Edvin futtatásáról, és népszerűsítéséről. A fiatal politikus ugyanis rendre szeret belekötni az SZTE vezetésébe, bár időnként rendesen mellényúl. Mondjuk nincs ezzel egyedül.

Hogyan olvassa a tájékozódni vágyó ember a sajtót itthon?

Mi azt tudjuk javasolni jó szívvel mindenkinek, hogy akit a valóság érdekel, az minél több – ámde ellentétes “pólusú” – médiumot kövessen egyszerre, és ugyanazt a hírt, témát legalább 3-4 különböző forrásból olvasson el. Akkor kisebb az esélye, hogy belefut olyan “hírekbe”, mint a HVG-nek és a szegedi önkormányzati lapnak ezek a fenti “híradásai”.

(Borítóképünk forrása: Al Margen / INNEN van, és nagyon ajánljuk)

Előző sztori

A harmadik tram-train is megérkezett Magyarországra

Következő sztori

281 fertőzést regisztráltak Csongrád-Csanád megyében