Közélet

Nézőpont: A baloldal nem kormányzóképes

Nézőpont: A baloldal nem kormányzóképes

2021. március 29., hétfő
Nézőpont: A baloldal nem kormányzóképes

Az egyes pártok imázsa nagyon fontos a választóik mozgósítása szempontjából, ezért a 2022-es választások előtt nagyjából egy évvel meghatározó kérdés, hogy a két versengő pártszövetség közül melyiket tartják alkalmasabbnak a választók az ország vezetésére. (A kérdéseket külön-külön tették fel.)

A felmérés szerint két és félszer többen tartják kormányképesnek és a munkahelyteremtésre képesnek a jelenlegi kormánypártokat (54 és 49 százalék), mint a baloldali közös listát (21 és 20 százalék).

Különösen elgondolkodtató, hogy a magukat kormányellenesnek mondó szavazók is kritikusak az ellenzékkel: csak 39 százalékuk véli a baloldalt kormányzóképesnek, s kevesebb mint egyharmaduk (32 százalék) a munkahelyteremtésre alkalmasnak. Mivel az egy év múlva esedékes országgyűlési választások egyben miniszterelnök- és kormányválasztások is, az országvezetés képessége kulcskérdése lesz a kampánynak.

Ha az ellenzék járványügyi vagy gazdasági válságkezeléséről nem hiszik el saját potenciális választói sem, hogy jobb lenne, mint a hivatalban lévő kormányé, a kihívó versenyhátrányból indul.

A baloldal és nemzetközi szövetségesei sokszor a kormánypártok szemére vetik, hogy azok nem tisztelik eléggé a demokráciát. Ebből a szempontból érdekes fejlemény, hogy a magyaroknak nagyobb aránya tartja a Fidesz–KDNP-t a „demokrácia mellett elkötelezettnek” (38 százalék), mint ahányan ezt a baloldali közös lista esetében mondták (33 százalék).

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2020. március 16. és 17. között ezer fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Ezerfős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.