Egészség

Müller Cecília: Még messze nincs itt a nyitás ideje

Müller Cecília: Még messze nincs itt a nyitás ideje

2021. március 18., csütörtök
Müller Cecília: Még messze nincs itt a nyitás ideje

Müller Cecíliaországos tiszti főorvos az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján elmondta: közel 1,4 millió embert oltottak eddig be. A járványgörbe meredeken ível fölfelé.

„Minden nap döntögetjük a csúcsokat.

Több vírusvariáns van, amit a PCR tesztek nem tudnak kimutatni.”-mondta a tiszti főorvos.

A Magyarországon használt PCR-tesztek háromféle antigént is ki tudnak mutatni, így az összes mutánst ki tudják mutatni. Sok országban a PCR tesztek csak egyféle vírus kimutatására képesek.

Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki halassza el a tennivalóit, hacsak teheti. Úgy fogalmazott, hogy nehéz hetek jönnek, a matematikusok szerint egy-két hétig mindenképpen.

A szennyvízadatok is ezt mutatják. Jelenleg 10 386 fő szorul kórházi ellátásra,1170-en lélegeztetőn vannak.

Messze nincs itt a nyitás ideje

– mondta Müller Cecília, aki szerint az emberek egy része nyitást, más része szigorítást követel.

Fontos, hogy mindenki fogadja el a meghozott szabályokat, bízzon a magyar szakemberekben. Hangsúlyozta, hogy megdőlt a halálozási rekord, fiatal áldozatok is vannak.

Az országos tiszti főorvos szerint a szükségtelen találkozásokat most mindenki kerülje, ugyanazok a higiéniás szabályok érvényesek mint egy éve: kézmosás, távolságtartás, maszkviselés

Az első hullám idején elegendő volt, egy zárt teremben a távolságtartás, ahhoz, hogy ne fertőzzük megy egymást, most maszk nélkül negyed óra alatt megfertőzik egymást az emberek.

Az országos tiszti főorvos szerint a bezártság elviselhetőbb, ha naponta sportolunk, az egyéni sport engedélyezett, menjünk ki a szabadba.​

Müller Cecília arról is említést tett, hogy 54 ezer Moderna vakcina érkezett ma, valamint 21600 AstraZeneca. Utóbbiból 74 ezernek kellett volna érkeznie. ​Várhatóan a jövő héten is kevesebbet kapunk majd. Az önkormányzatok segítségét az adminisztrációban kérték. Müller Cecília hangsúlyozta:

abban bízik, hogy sikerül megtörni a harmadik hullámot.

Ehhez fontos, hogy minden regisztrált időst beoltsanak. Sokan türelmetlenek a korlátozások miatt, sokan szabadulnának már, ám nagyon nehéz az előttünk álló néhány hét.

Az országos tiszti főorvos türelmet kér, a szakemberek mindent megtesznek, hogy a lehető legkorábban mindenki megkapja az oltást. Ahogy beérkeznek a vakcinák, azokat be is adják.

MÁR DOLGOZNAK A MAGYAR VAKCINÁN

​Folyik a Debreceni Egyetemmel közösen a magyar koronavírus vakcina előállítása is– fogalmazott Müller Cecília, aki hozzátette: a hazai gyártásnak az lesz a nagy előnye, hogy a Magyarországon izolált törzseket dolgozzák fel, így pont ugyanolyan hatásos lesz, mint az itt lévő vakcinák. Folyamatosan értékelik az eredményeket, és majd jöhetnek a klinikai vizsgálatok is - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.