Két kis fehérfejű selyemmajommal gyarapodott a Szegedi Vadaspark

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók!
Múlt héten beszámoltunk róla, hogy Hannával, a kétpúpú tevecsikóval bővült a Szegedi Vadaspark állománya. A Vadaspark szerdai hírleveléből kiderült, nem ő az egyetlen újszülött: egy hónapja két selyemmajom is világra jött az állatkert berkein belül.

A Vadaspark hírleveléből kiderül, a Rostockból érkezett anyát és a krakkói származású apát se nem házasságközvetítő, se nem a véletlen hozta össze, hanem a fajmentő tenyészprogram szemelte ki őket egymásnak, illetve jelölte ki új otthonunknak a Szegedi Vadasparkot. Az, hogy tudományos alapon is működhet a családalapítás, azt a tavalyi és az idei kicsik születése bizonyítja.

Fotó: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos

Mint írják, a fehérfejű selyemmajom nem Amazóniában, hanem egy annál is sérülékenyebb élőhelyen, Brazília délkeleti, atlanti partvidéki esőerdeiben él, amelynek területe az erdőirtások következtében rohamosan csökken. Sajnos a kiirtott erdők helyén növő másodlagos erdők már nem jelentenek megfelelő élőhelyet számára. A többi karmosmajomhoz hasonló családokban élnek, ahol a szülőpáron kívül a csapattagok nem szaporodnak, viszont valamennyien szerepet vállalnak az utódok gondozásában. Különösen az apákra hárul fontos feladat, hiszen jórészt ők cipelik a kicsiket. Többnyire két kölyök születik, ahogy most a Szegedi Vadasparkban is.

Kiemelt kép: Szegedi Vadaspark /Endrédi Lajos

Előző sztori

Márton Anita már edzésben, a júniusi ob-n tervezi a visszatérést

Következő sztori

Vádat emeltek szerb fegyvercsempészek ellen

Legutóbbi hasonló cikkek