Csak szabadságuk terhére dolgozhatnak távmunkában a szegedi önkormányzat dolgozói!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kiakasztotta a szegedi önkormányzat több munkatársát, hogy míg az országban különös óvatossággal mennek a hétköznapok, lezárás van a járvány igen durva harmadik hulláma miatt, addig Szegeden csak rendkívül indokolt esetben engedélyezik a szegedi önkormányzat dolgozóinak az otthoni munkavégzést. Ráadásul még kötelező kivenniük a szabadságaikat is.

Pontosan egy héttel Dobrev Klára maszk nélküli látogatása, és két nappal fertőzöttségének bejelentése után tízpontos utasítás lépett életbe a szegedi önkormányzatnál a járvány miatt. A jegyző által kiadott – pecsétes, hitelesnek látszó – dokumentum lapunkhoz is eljutott, ugyanis számos dolgozó kiakadt a sorokat olvasva, mert méltatlannak érzik azt!

Biztonságos munkáért cserébe szabadság

A hivatal vezetője leszögezi, hogy az önkormányzatnak, illetve a Polgármesteri Hivatalnak a kötelező alapfeladatait a veszélyhelyzet ideje alatt is folyamatosan el kell látnia. Ezért egy friss, veszélyhelyzeti jogszabályra hivatkozva elrendeli a „hivatali dolgozó kinevezése/munkaszerződése szerinti munkahelyén történő hivatali munkavégzést”. A hivatkozott kormányrendelet vonatkozó paragrafusa azonban egészen pontosan úgy szól, hogy „a közigazgatásban foglalkoztatott személyek a munkájukat a munkavégzés rendes helyétől eltérően, a lakó-, illetve tartózkodási helyükön, saját eszközeikkel végzik. Munkahelyen történő munkavégzés rendelhető el azok számára, akiknek esetében ez feltétlenül szükséges, így különösen a koronavírus-világjárvány elleni védekezésben részt vevők, valamint azok számára, akiknek az elvégzendő munka jellege a lakó-, illetve tartózkodási helyükön történő munkavégzést nem teszi lehetővé.

A dolgozók nem is emiatt haragudtak meg az önkormányzatra, hanem azért, mert

a jegyző utasítása szerint csak rendkívül indokolt esetben engedélyezi a szegedi önkormányzat dolgozóinak az otthoni munkavégzést, ráadásul a szabadságaik terhére.

Nem olyan könnyű azonban távmunkára menni – hiába vannak óvoda- és iskolabezárások, digitális oktatás és minden, ami ezekkel jár például a szülők számára. Először is az otthoni munkavégzéshez kell a felettesük engedélye – közölte a jegyző. Emellett a dolgozónak

  • az előző évi, még ki nem vett szabadságát;  
  • az idei éves szabadságának időarányos részét;
  • továbbá minden munkával töltött 8. nap után 1 nap szabadságot is kell kivenni.

Vége a traccspartiknak – Bezár a bazár a külsősök számára

Különösen érdekes még a jegyzői utasítás 7. pontja. Ebben ugyanis arról rendelkezik a hivatal vezetője, hogy március 23-ig el kell halasztani az „apparátuson kívüli” személyes tárgyalásokat a Polgármesteri Hivatalban.

Egy héttel korábban még Dobrev Klára mosolygott maszk nélkül Botka László kanapéján Szeged polgármesterére, Binszki József és Fodor Antal – na meg a fotós – társaságában. Majd négy nappal később nyilvánosan is bejelentette, hogy megfertőződött, elkapta a koronavírust.

Az önkormányzat azóta sem reagál a sajtó kérdéseire, mindössze korábbi információkból összegereblyézett, álinterjúkra hajazó, szerző nélküli “cikkekben” kommunikálnak a helyzetről az önkormányzat kiadványában.

Miért hallgat, és miért nem teszteli magát Botka László?

Ez már napok óta foglalkoztatja a szegedi közvéleményt és a politikát is. Érthetetlennek látszik ennek elmaradása, és akár a teszt eredményének nyilvános bemutatása is, hiszen például ezt megtette Binszki József, a DK szegedi elnöke is, miután Dobrev Kláráról kiderült, hogy fertőzött. Ez elvárható lenne Botka Lászlótól is, azért is, mert nem megerősített hírek szerint közvetlen munkatársa – kabinetvezetője – is koronavírusos lehet. Mindezt az értesülést máig nem cáfolta az önkormányzat; de a jegyző sem a minapi propiinterjúban, pedig felsorolta a potentátokat.

Tehát csak találgatni lehet, hogy mi az oka Botka László hallgatásának az ügyben. Két verzió tűnik leginkább hihetőnek a sok közül:

  • maga is elkapta a vírust, de titokban akarja tartani, vagy
  • már beoltották, emiatt „fölösleges” lenne a tesztelés, de ezt sem szívesen árulja el, mert akkor a oltakozás okát is el kellene mondania.

Számos kérdést küldtünk már a Városházának korábban ezek miatt, de eddig egyikre sem válaszoltak. Kedden rákérdeztünk arra is, egyelőre hiába, hogy

összefüggésben állhat-e a polgármester esetleges állapotával az, hogy nem ment el a kompenzációval kapcsolatos, igen fontos kormányzati egyeztetésre; noha várták.

Szegedet ezért csak Nagy Sándor alpolgármester és Papp Gábor gazdasági osztályvezető képviselte. Az önkormányzat kiadványából úgy tűnik, az ügyben Botka kommunikál, azt a látszatot erősítve, hogy dolgozik – meg is osztotta ezt közösségi oldalán.

Ezekből azonban nem derülhet ki minden kétséget kizáróan, hogy valóban beszéltek-e vele, vagy csak a nevében “válaszolgatott” például a kommunikációs munkatársa.

A kételyeket, és a polgármester állapotával kapcsolatos találgatásokat egy élő videó tudná nagyjából hitelesen eloszlatni, de ilyenre eddig nem került sor.

Most rákérdeztünk arra is, hogy miért kell kivenni a dolgozóknak szabadságot, miközben távmunkában végzik a munkájukat? Amikor válaszolnak, beszámolunk róla.

Előző sztori

Hangsúlyosabb lesz a magyar történelem az érettségin

Következő sztori

Még betörni sem tudott a béna tolvaj Szegeden