Közélet

Csak szabadságuk terhére dolgozhatnak távmunkában a szegedi önkormányzat dolgozói!

Csak szabadságuk terhére dolgozhatnak távmunkában a szegedi önkormányzat dolgozói!

2021. március 10., szerda
Csak szabadságuk terhére dolgozhatnak távmunkában a szegedi önkormányzat dolgozói!

Pontosan egy héttel Dobrev Klára maszk nélküli látogatása, és két nappal fertőzöttségének bejelentése után tízpontos utasítás lépett életbe a szegedi önkormányzatnál a járvány miatt. A jegyző által kiadott - pecsétes, hitelesnek látszó - dokumentum lapunkhoz is eljutott, ugyanis számos dolgozó kiakadt a sorokat olvasva, mert méltatlannak érzik azt!

Biztonságos munkáért cserébe szabadság

A hivatal vezetője leszögezi, hogy az önkormányzatnak, illetve a Polgármesteri Hivatalnak a kötelező alapfeladatait a veszélyhelyzet ideje alatt is folyamatosan el kell látnia. Ezért egy friss, veszélyhelyzeti jogszabályra hivatkozva elrendeli a „hivatali dolgozó kinevezése/munkaszerződése szerinti munkahelyén történő hivatali munkavégzést”. A hivatkozott kormányrendelet vonatkozó paragrafusa azonban egészen pontosan úgy szól, hogy „a közigazgatásban foglalkoztatott személyek a munkájukat a munkavégzés rendes helyétől eltérően, a lakó-, illetve tartózkodási helyükön, saját eszközeikkel végzik. Munkahelyen történő munkavégzés rendelhető el azok számára, akiknek esetében ez feltétlenül szükséges, így különösen a koronavírus-világjárvány elleni védekezésben részt vevők, valamint azok számára, akiknek az elvégzendő munka jellege a lakó-, illetve tartózkodási helyükön történő munkavégzést nem teszi lehetővé.

A dolgozók nem is emiatt haragudtak meg az önkormányzatra, hanem azért, mert

a jegyző utasítása szerint csak rendkívül indokolt esetben engedélyezi a szegedi önkormányzat dolgozóinak az otthoni munkavégzést, ráadásul a szabadságaik terhére.

Nem olyan könnyű azonban távmunkára menni – hiába vannak óvoda- és iskolabezárások, digitális oktatás és minden, ami ezekkel jár például a szülők számára. Először is az otthoni munkavégzéshez kell a felettesük engedélye - közölte a jegyző. Emellett a dolgozónak

  • az előző évi, még ki nem vett szabadságát;  
  • az idei éves szabadságának időarányos részét;
  • továbbá minden munkával töltött 8. nap után 1 nap szabadságot is kell kivenni.

Vége a traccspartiknak - Bezár a bazár a külsősök számára

Különösen érdekes még a jegyzői utasítás 7. pontja. Ebben ugyanis arról rendelkezik a hivatal vezetője, hogy március 23-ig el kell halasztani az „apparátuson kívüli” személyes tárgyalásokat a Polgármesteri Hivatalban.

Egy héttel korábban még Dobrev Klára mosolygott maszk nélkül Botka László kanapéján Szeged polgármesterére, Binszki József és Fodor Antal – na meg a fotós – társaságában. Majd négy nappal később nyilvánosan is bejelentette, hogy megfertőződött, elkapta a koronavírust.

Az önkormányzat azóta sem reagál a sajtó kérdéseire, mindössze korábbi információkból összegereblyézett, álinterjúkra hajazó, szerző nélküli "cikkekben" kommunikálnak a helyzetről az önkormányzat kiadványában.

Miért hallgat, és miért nem teszteli magát Botka László?

Ez már napok óta foglalkoztatja a szegedi közvéleményt és a politikát is. Érthetetlennek látszik ennek elmaradása, és akár a teszt eredményének nyilvános bemutatása is, hiszen például ezt megtette Binszki József, a DK szegedi elnöke is, miután Dobrev Kláráról kiderült, hogy fertőzött. Ez elvárható lenne Botka Lászlótól is, azért is, mert nem megerősített hírek szerint közvetlen munkatársa – kabinetvezetője - is koronavírusos lehet. Mindezt az értesülést máig nem cáfolta az önkormányzat; de a jegyző sem a minapi propiinterjúban, pedig felsorolta a potentátokat.

Tehát csak találgatni lehet, hogy mi az oka Botka László hallgatásának az ügyben. Két verzió tűnik leginkább hihetőnek a sok közül:

  • maga is elkapta a vírust, de titokban akarja tartani, vagy
  • már beoltották, emiatt „fölösleges” lenne a tesztelés, de ezt sem szívesen árulja el, mert akkor a oltakozás okát is el kellene mondania.

Számos kérdést küldtünk már a Városházának korábban ezek miatt, de eddig egyikre sem válaszoltak. Kedden rákérdeztünk arra is, egyelőre hiába, hogy

összefüggésben állhat-e a polgármester esetleges állapotával az, hogy nem ment el a kompenzációval kapcsolatos, igen fontos kormányzati egyeztetésre; noha várták.

Szegedet ezért csak Nagy Sándor alpolgármester és Papp Gábor gazdasági osztályvezető képviselte. Az önkormányzat kiadványából úgy tűnik, az ügyben Botka kommunikál, azt a látszatot erősítve, hogy dolgozik - meg is osztotta ezt közösségi oldalán.

Ezekből azonban nem derülhet ki minden kétséget kizáróan, hogy valóban beszéltek-e vele, vagy csak a nevében "válaszolgatott" például a kommunikációs munkatársa.

A kételyeket, és a polgármester állapotával kapcsolatos találgatásokat egy élő videó tudná nagyjából hitelesen eloszlatni, de ilyenre eddig nem került sor.

Most rákérdeztünk arra is, hogy miért kell kivenni a dolgozóknak szabadságot, miközben távmunkában végzik a munkájukat? Amikor válaszolnak, beszámolunk róla.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.