/

Elásta a csatabárdot Orbánnal Stumpf, szerinte az egyetemi modellváltás nemzetstratégiai kérdés!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar felsőoktatás megújítása és versenyképessé tétele nemzetstratégiai kérdés - mondta Stumpf István kormánybiztos, akinek feladata a felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációja. Szerinte szükség van egy olyan versenyképes struktúra kialakítására, amely közelebb van az üzleti világhoz.

A múlt pénteken kinevezett kormánybiztos hétfőn, a Kossuth rádióban arról beszélt: a magyar egyetemek teljesítménye egy-két kivételtől eltekintve “jókora távolságra van a világ élvonalától”.

Az egyetemek gyenge versenyképességük miatt nagyon rosszul szerepelnek a ranglistákon. Ezért van szükség egy olyan versenyképes struktúra kialakítására, amely közelebb van az üzleti világhoz, és amely lehetőséget teremt egy motivált, a “közép-kelet-európai versenyképességünket és pozíciónkat megalapozó felsőoktatás” létrehozására – fogalmazott.

Stumpf István meglátása szerint csak akkor fognak a fiatalok itthon maradni és Magyarországon továbbtanulni, ha a magyar felsőoktatás képes felzárkózni a prágai, krakkói egyetemhez, vagy akár meg is előzni azokat.

Megjegyezte: negyven éve dolgozik a felsőoktatásban, annak minden lépcsőfokát végigjárta, a kutatói ösztöndíjastól az egyetemi tanárig, és e tapasztalatok birtokában tudja és érzi a felsőoktatásban dolgozókra háruló felelősséget.

A kormánybiztos szólt arról is: az egyetemek fejlesztésére szánt 1509 milliárd forint uniós forrásból a tervek szerint

  • 955 milliárd forint jut a struktúraváltás támogatására, az oktatási, kutatási, művészeti tevékenység és infrastruktúra megújítására,
  • 382 milliárd a tudományos és innovációs parkok, nemzeti laboratóriumok létrehozására
  • és 172 milliárd a szakképzési struktúra megújítására.

Folyamatosan egyeztetnek az egyetemekkel, hogy milyen fejlesztési igényeik vannak

– mondta Stumpf István, hozzátéve, hogy a fejlesztés nem csak pénzügyi kérdés, hanem hozzáállás kérdése is.

Előző sztori

84 milliárdos az idei szegedi költségvetés

Következő sztori

Botka László lakást vásárolt decemberben