Politika

100 ezer forintos támogatást javasolnak a járvány miatt munkanélkülivé vált szegedieknek!

100 ezer forintos támogatást javasolnak a járvány miatt munkanélkülivé vált szegedieknek!

2021. február 12., péntek
100 ezer forintos támogatást javasolnak a járvány miatt munkanélkülivé vált szegedieknek!

Haág Zalán, a helyi KDNP frakcióvezetője elmondta, a szegediek megsegítését célzó javaslataik nagyobb része kormányzati támogatással megvalósult, néhány esetben pedig a polgármester saját hatáskörben döntött arról, hogy bizonyos könnyítéseket tesz.

Az önkormányzati képviselő szót ejtett arról, korábban kezdeményezték, hogy a város többségi tulajdonaiban lévő cégek helységeiben 2021 első félévében engedjék el a vendéglátáshoz, fitneszhez, sporthoz, rekreációhoz fűződő vállalkozások bérleti díjait. Ez megvalósult a kormány döntésének értelmében. Hangsúlyozta, március 15-ig kapott haladékot az önkormányzat, hogy visszautalja a vállalkozásoknak a már beszedett bérleti díjat.

Haág elmondta, most azt javasolják, hogy az önkormányzat a vendéglátásban, turisztikai tevékenységben érdekelt vállalkozás számára az év végéig 100 százalékban engedje el a teraszdíjat. Emellett minden sport- és rekreációs tevékenység esetében engedje el a közterület-használati díjat.

Emellett javasolják, hogy a vendéglátóipari és szálláshely-szolgáltató vállalkozások számára hozzák létre a szegedi turisztikai tovább-foglalkoztatást segítő alapot 100 milliós összegben, ami igény esetén tovább bővíthető.

A szegedi FideszKDNP a korábban az idegenforgalomban dolgozó, de a járványhelyzet miatt munkanélkülivé vált szegedieknek 100 ezer forintos támogatást javasol.

Továbbá arra kérik az önkormányzatot, hogy az állásukat 2020. március 1-je után elveszítő szegediek számára a veszélyhelyzet teljes időtartamára engedjék el a szociális lakbért, vagy ha egyéb önkormányzati bérlakásban laknak, akkor a bérleti díj felét engedjék el.

Emlékeztetett, a kormányzat komoly segítséget nyújtott a bajbajutottaknak a veszélyhelyzet idején.

– A bértámogatások kifizetése felgyorsult a vendéglátásban és a turizmusban. Az otthonfelújítási programban 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás juthat egy 6 milliós felújítás esetében. Ismét 5 százalékos lesz a lakásáfa, ami az építőipar szempontjából kulcskérdés. A hitelmoratórium június 30-ig fennmarad. Tízmillió forintos kamatmentes hitelt kaphatnak a legkisebb vállalkozások azért, hogy átvészelhessék ezt az időszakot. A 25 éven aluliak jövőre személyijövedelemadó-mentességet kaphatnak. A történelem talán legnagyobb orvosibér-emelése is ide köthető – sorolta a képviselő, majd hozzátette, a Gyurcsány-kormány idején megszorító politika jellemezte a válságkezelést, ezzel szemben az Orbán-kormány a válság idején visszaépíti a 13. havi nyugdíjat.

Kiemelte, a tavaszi első hullámban negyedmilliárd forintot kaptak az önkormányzati cégek a kormánytól bértámogatásra. Példaként említette a Szegedi Vadasparkot, amely 55 millió forinthoz jutott.

Haág Zalán azt javasolja Botka Lászlónak, hogy éljen a veszélyhelyzet adta jogkörével és ne várjon tovább, hanem fogadja el a Fidesz–KDNP javaslatait, hogy ezáltal a tavasszal tapasztalható összefogásnak megfelelően együtt és sikeresen jussanak túl a járványhelyzeten és indítsák újra a gazdaságot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.