Vígjátékra készülnek a Szegedi Nemzeti Színházban

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A keddi olvasópróbával kezdetét vette a Black Comedy próbafolyamata a Szegedi Nemzeti Színházban. Peter Shaffer örökbecsű klasszikusa az újranyitást követően – garantált szórakozást ígérve – a k2 Színház alkotópárosa, Benkó Bence és Fábián Péter rendezésében látható a Kisszínházban.

Barnák László főigazgató nyitóbeszédében kitért arra, érdemes átgondolni a műsorterv összeállításának preferenciáit, a kommunikáció módját, a biztonságos működés feltételeinek beépülését a továbbiakban is. A szigorú korlátozásokat betartva zárt ajtók mögött töretlenül dolgoznak, a társulattal a jelenlegi időszak pozitív hozadékára koncentrálnak, ami nem más, mint hogy az előadások hiányában a csapat jobban el tud mélyülni egy-egy munkában.

A darab egyik rendezője, Fábián Péter elmondta, kollégáival együtt örülnek, hogy a tavalyi évadban bemutatott Matyi elszabadul sikerét követően ismét a szegedi teátrumban alkothatnak. A Black Comedy 50 éve világszerte töretlen népszerűségnek örvend, ízig-vérig angol vígjáték, szakmai szempontból azonban sok csapdát rejt, amelyekbe könnyű belesétálni. Éppen ezért fokozott koncentrációt igényel a munka, és arra is törekedni kell, hogy a komikus burleszk helyzetek közepette kibontsák a szereplők közti mélyebb viszonyokat.

Shaffer úgy írta meg a darabot, hogy a színpadi világítás mindig a valósággal ellentétes. Sötétben indul az első felvonás, és amikor néhány perc múlva a szereplők áramkimaradást észlelnek, kivilágosodik a színpad. Ez a zseniális trükk a komédia kiapadhatatlan humorforrása. A történet szerint Brindsley Miller, a fiatal szobrász és kedvese Carol kölcsönvesz a szomszéd Haroldtól – annak engedélye nélkül – néhány értékes, antik bútort, hogy jó benyomást tegyenek a művész munkái iránt érdeklődő milliomos műgyűjtőre és Carol apjára, Melkett ezredesre. Harold azonban váratlanul betoppan – csak úgy, mint Brindsely volt szeretője, Clea, és a sötétben elszabadulnak az indulatok.

A K2 Színházra jellemző kreatív rendezés mellett a látvány és a zenei világ is izgalmakat ígér: bár az alapmű fél évszázados múltra tekint vissza, a szegedi produkció 1969-ben játszódik. Szakács Ferenc díszlettervező az akkori popkultúra vizuális alapköveit is megjeleníti a látványban, az előadásban felcsendülő dallamokat pedig a Žagar basszusgitárosa, Zságer-Varga Ákos jegyzi.

(Forrás: SZNSZ)

Előző sztori

Petíció indult a Cserepes sori piac megmentéséért

Következő sztori

Napi cuki: megtaláltuk Szeged második hóemberét

Legutóbbi hasonló cikkek