Közélet

Elhunyt Fráter Loránd professzor, a SZOTE volt rektora

Elhunyt Fráter Loránd professzor, a SZOTE volt rektora

2021. január 22., péntek
Elhunyt Fráter Loránd professzor, a SZOTE volt rektora

"A professzor 1939. július 12-én született Óbesenyőn. Édesapja köztiszteletben álló körzeti orvos volt Szeged-Rókuson. Egyetemi tanulmányait a SZOTE-n végezte 1957-63 között. A végzés után a Szenes professzor irányította Radiológiai Klinikára került és végig itt, illetve az ezt működtető cégnél dolgozott. Még halála előtti utolsó napokban is leletezett.

1967-ben radiológus szakorvosi vizsgát tett, 1976-ban védte meg kandidátusi értekezését, 1996-ban habilitált oktató lett. A SZOTE rektoraként 1991-1997 között nagy elszántsággal és céltudatosan tevékenykedett. Két cikluson át fejlesztette és modernizálta az intézményt, miközben gazdálkodását megszilárdította. Angol és német nyelvtudása lehetővé tette külföldi tanulmányutakon való részvételét, 1975-ben Humboldt ösztöndíjasként Berlinben, 1979-ben és 1981-ben Finnországban, Turkuban, 1985-ben Londonban a National Hearth Institutionban, az Egyesült Államokban 1993-ban az Iowa University-n majd 1995-ben, majd 1997-98-ban a California University-n és Bekerlyben, 1994-ben Hollandiában az utrechti egyetemen.

Számos társaság és szakmai szervezet, köztük a Magyar Rektori Konferencia elnökségi tagja volt. Legfőbb szakmai érdeklődési területe a kardiológiai és mellkasi képalkotás volt. Bár napi szinten csak a hagyományos röntgendiagnosztikával foglalkozott, tisztában volt az összes modern képalkotó diagnosztikai eljárás működési elvével, teljesítőképességével és korlátaival. Ezen ismereteit kitűnő előadásokban és tökéletes precizitással megfogalmazott radiológiai tankönyvekben igyekezett továbbadni.

Reneszánsz ember volt, tudós, oktató , praktizáló radiológus és egészségügyi menedzser. Hihetetlen munkabírása mellett gyönyörű lemezgyűjteményt, könyvtárat hozott létre.

Ha emlékét kívánjuk felidézni, az alábbi jellemzők jutnak eszünkbe: biztos szakmai tudás, céltudatosság, kitűnő, a dolgok lényegét átlátó- és elemzőképesség, elvhűség, elegancia, tartózkodó viselkedés, angol humor, irónia/önirónia, műértelem, magas szintű zeneértés, művészi szintű fotózás, számítógépes grafika. Most készült fotói kiállítására a Reök-palotában.

Akik ismerték és szerették jól tudják, mennyire nem kívánt hosszú, érzelemdús megemlékezést!

Soha nem felejtjük!
Nyugodjon békében, Professzor Úr!"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.