Közélet

A családpolitika a nemzet megmaradásának záloga

A családpolitika a nemzet megmaradásának záloga

2021. január 4., hétfő
A családpolitika a nemzet megmaradásának záloga

Novák Katalin elmondta, a széles körű otthonteremtési rendszer januártól újabb elemekkel bővült, amelyekre 300 milliárd forintot fordít a kormány. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy az elmúlt tíz év családbarát kormányzása képes lehet a kedvezőtlen demográfiai tendenciák megfordítására.

- Tíz év alatt huszonnyolc százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv, és annak ellenére, hogy kevesebb a gyermekvállalási korban lévő fiatal, még így is több gyermek született - mondta a lapnak Novák Katalin.

Minden rendelkezésre álló eszközzel igyekeznek segíteni a családalapítás előtt álló fiatalokat és a gyermeket nevelő családokat. Kiemelte, a demográfiai mutatók tekintetében időarányosan jól állnak: majdnem negyven éve nem volt olyan magas a házasságkötések száma, mint most, a válások száma 60 éves mélypontra süllyedt. "Tartósabbak, stabilabbak a házasságok" - értékelte Novák Katalin.

A termékenységi arányszám kapcsán elmondta, ez tükrözi legjobban, hogy mekkora a gyermekvállalási kedv egy adott országban. Magyarországon 2011-ben volt a történelmi mélypont, 1,23 volt ez a mutató, most 1,6-hoz közelít, ami praktikusan annyit jelent, hogy 2011-ben száz családban 123 gyermek született, most pedig 157. "Ez huszonnyolc százalékos növekedést jelent szűk tíz év alatt, ahhoz azonban még mindig kevés, hogy nemzeti szinten is gyarapodni tudjunk. Jó úton haladunk ugyan, de a fiatalok még mindig több gyermeket terveznek, mint amennyi végül megszületik, így van még teendőnk" - mondta.

Hozzátette, míg 2010-ben az unióban Magyarország volt a sereghajtó, addig mára utolérte az uniós átlagot, sőt egész Európában Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedv 2010 és 2018 között. A miniszter elmondta azt is, ma nincs olyan európai ország, ahol ne jelentene gondot az alacsony gyermekszám.

Ma az európai népességének növekedésének kizárólagos forrása a tömeges bevándorlás

"A magyar emberek határozottan elutasítják azt a brüsszeli álláspontot, hogy a népességcsökkenést migrációval kell megoldani, és elég bátrak ahhoz, hogy ezt hangosan ki is mondják. Bebizonyítottuk, hogy lehet egyszerre sikeres család- és gazdaságpolitikát folytatni. Kimondunk tehát olyan dolgokat, amikkel sok európai ember egyetért, ugyanakkor a politikai elit és a véleményformálók nem. Ezt a nyíltsisakos politikát nehezen viselik azok, akik támadnak bennünket" - hangsúlyozta Novák Katalin.

További részletek ITT olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.