Krimi

Hamisítja a koronavírus elleni vakcinát a maffia

Hamisítja a koronavírus elleni vakcinát a maffia

2020. december 8., kedd
Hamisítja a koronavírus elleni vakcinát a maffia

Az Interpol (Nemzetközi Bűnügyi Rendőrség Szervezete) globális riasztást tett közzé a napokban a bűnüldöző szervek számára 194 tagországában, figyelmeztetve arra, hogy készüljenek fel aCOVID–19 oltásokatcélzó maffiákra, mind fizikailag, mind az interneten.

A szervezett bűnözők érdeklődését felkeltette az óriási bevételi lehetőség, amit a pandémia kapcsán a védőoltások jelentenek. Több milliárd védőoltásról van ugyanis szó, így a vakcinák a szervezett bűnözés elsődleges célpontjai.

– Amíg a kormányok oltások bevezetésére készülnek, a bűnszervezetek azt tervezik, hogy beszivárognak, vagy megszakítják az ellátási láncokat – mondta errőlJürgen Stock, az Interpol főtitkára.

Az Interpol magas szintű riasztása a COVID–19 és az influenza elleni oltóanyagok hamisításával, lopásával és illegális reklámozásával kapcsolatos lehetséges bűncselekményekre irányítja a figyelmet, mivel a világjárvány korábban soha nem látott, gátlástalan bűnözői fellépést váltott ki. A maffiák már arra is vetemednek, hogy hamis vakcinákat hirdetnek, értékesítenek, sőt adnak be. Mivel számos hivatalosan fejlesztett COVID–19-vakcina közelebb kerül az engedélyhez és a globális terjesztéshez, immár elengedhetetlen a nemzeti hatóságok és titkosszolgálatok számára az ellátási lánc biztonságának megőrzése, és a hamis termékeket árusító tiltott weboldalak azonosítása.

A bűnüldöző szervek és az egészségügyi szabályozó testületek közötti koordináció is elengedhetetlen az egyének biztonságának és a közösségek jólétének védelme érdekében – hangsúlyozza az Interpol. – A bűnözői hálózatok hamis weboldalakon és hamis gyógymódokon keresztül megcélozzák a gyanútlanokat, a hamis gyógymódok (vakcinák) pedig jelentős kockázatot jelenthetnek az emberek egészségére, akár az életükre is. Alapvető fontosságú, hogy a bűnüldöző szervek a lehető legfelkészültebbek legyenek a COVID–19-vakcinával kapcsolatos bűncselekmények elhárítására – figyelmeztetJürgen Stock főtitkár.

A potenciálisan életveszélyes termékek megrendelésének veszélyein túl az Interpol számítástechnikai bűnözéssel foglalkozó egységének elemzése feltárta, hogy a tiltott gyógyszerek és orvostechnikai eszközök értékesítésével gyanúsított online gyógyszertárakhoz kapcsolódó 3000 webhely közül mintegy 1700 tartalmazott számítógépes fenyegetést, legfőképpen adathalászatot és spameket.

Hazánkban a kíbervédelemben a titkosszolgálat egyik egysége, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kíbervédelmi Intézete (NKI) jár élen a rendőrség speciális egysége, a Nemzeti Nyomozó Iroda Kíberbűnözés elleni Főosztálya mellett.

Lapunk úgy tudja, az egységek kiemelt figyelmet szentelnek a pandémiára rátelepült bűnözők tevékenységére, így az Interpol magas szintű riasztásában foglaltakra is. Az NKI folyamatos, nyilvános kommunikációt folytatva, sorra figyelmezteti az állampolgárokat a hamis gyógymódok, oltások, illetve kétes eredetű gyógyszerek veszélyeire, valamint a kíbertérben eluralkodó bűnözői dömpingre.

Ez utóbbihoz tartozik, hogy az NKI advent másnapján közzétett egyfigyelemfelhívást. Ez arról szól, hogy az ünnepek és a pandémia miatt nagyságrendekkel megnő a virtuális ajándékok és köszöntések száma, a szervezett bűnözők azonban káros vírusokkal árasztották el a kíberteret. A vírusok pedig gyakran üdvözlő kártyákhoz, virtuális ajándékokhoz kapcsolódva lopják el a felhasználók személyes információit, köztük a bankkártyaadatokat is. Ezért arra figyelmeztetnek: soha ne töltsünk le ellenőrizetlen forrásból sem üdvözlő kártyát, sem virtuális ajándékot.

Az Interpol Digitális higiénia kampányához csatlakozott magyar rendőrség pedig legutóbb a gyermekek védelme érdekében tanácsolta azt a szülőknek, beszélgessenek el a gyermekükkel a közösségi média megfelelő használatáról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.