/

Átgondolnák az idősávot a csúcsidőszakban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Az idősek kétórás vásárlási idősávjának újragondolását javasolja a szakszervezet december 11. után, mivel arra számítanak, hogy az ünnep előtti rohamban több feszültséget szül majd a mindennapos korlátozás - írja a Magyar Nemzet. Már a boltos és a biztonsági őr is igazoltathatja a 65 év felettiek időszakában érkező vásárlókat, nem kell hozzá rendőr, hogy elkérjék az életkort igazoló okmányt.

– Várjuk a részletes szabályozást, mert a korábbiakhoz képest jelentős újdonság az érintett munkakörökben, hogy immár igazoltathatják a vásárlót a bolti alkalmazottak, illetve a biztonsági őrök akkor, ha az időseknek előírt idősávban érkezőről nem lehet ránézésre eldönteni, hogy megfelel-e a korosztályos besorolásnak. Ilyenkor korábban rendőrt kellett hívni, csak úgy volt ellenőrizhető a vevő személyes adata – mondta a Magyar Nemzetnek a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke annak kapcsán, hogy az operatív törzs sajtótájékoztatóján elhangzott: a napi fogyasztási cikkeket árusító üzletek vagyonőrei, biztonsági őrei, illetve a kiszolgálók is jogosultak arra, hogy az idősávban elkérjék a személyi igazolványt.

Ezt annak érdekében tehetik meg az érintett délelőtti szakaszban, hogy megbizonyosodjanak a vásárló életkoráról, aki ha erre nem hajlandó, az őr megtagadhatja, hogy belépjen az üzletbe, az eladó pedig azt, hogy kiszolgálja.

Bubenkó Csaba felidézte: a kötelező maszkviselés bevezetésekor kaptak külön jogosítványokat a kereskedők a boltok látogatóinak ellenőrzésére, s ugyan az ősz elején a vírustagadók miatt több volt a vitás helyzet, rendőr nélkül akkor még nem volt esély a hivatalos fellépésre.

– A 18. életévhez kötött trafikos vásárláskor vagy az alkohol árusításakor is fel lehet szólítani a vevőt az életkora igazolására, ez a jogkör bővült. Bízunk benne, hogy az esetleges ellenőrzéseket higgadtan fogadják a vásárlók az üzletekben ebben a két órában, és senki nem próbál visszaélni az időseknek járó kizárólagosság lehetőségével, ezért nem lesz szükség igazoltatásokra sem. Eddig nem jött jelzés ilyen esetről – jelezte Bubenkó Csaba.

Ezzel együtt kitért rá: javasolják, vegye fontolóra az operatív törzs, hogy fenntartja-e december 11. után is az időseknek nyitott időszakot, mivel láthatóan bővül az ünnepek előtti látogatottság a boltokban, miközben a 65 év felettiek nem csupán ebben a napszakban járnak vásárolni.

További részletek ITT olvashatók.

Előző sztori

13 migránst fogtak fél nap alatt Csongrád-Csanádban

Következő sztori

235-tel emelkedett a fertőzöttek száma Csongrád-Csanádban

Legutóbbi hasonló cikkek