Egészség

Müller Cecília szerint nem a fiatalokat korlátozzák, hanem az időseket védelmezik

Müller Cecília szerint nem a fiatalokat korlátozzák, hanem az időseket védelmezik

2020. november 24., kedd
Müller Cecília szerint nem a fiatalokat korlátozzák, hanem az időseket védelmezik

Hozzátette, ezen az idősávon kívül is felkereshetik a boltokat. A szabály betartatása az üzletvezetők feladata.

Kétszázhatvan esetben intézkedtek, mert a az emberek közterületen csoportosultak, és nem viseltek maszkot. Harmincnégy esetben pedig azért intézkedtek, mert a tömegközlekedési eszközökön nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot.

A rendőrök két esetben döntöttek úgy, hogy a szabályok megszegése miatt meghatározott időre bezáratnak egy üzletet.

A kijárási tilalom megszegése miatt 324 esetben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában. Ebben az időszakban további 6107 hatósági házi karantént rendeltek el.

Az új koronavírus-fertőzést 3929 újabb magyar állampolgárnál mutatták, ezzel 181 881-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 117, többségében idős, krónikus beteg, az elhunytak száma 4008. 44 020-an már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 133 853. Az aktív fertőzöttek 22 százaléka, az elhunytak 25 százaléka, a gyógyultak 26 százaléka budapesti. 7598 koronavírus-fertőzött beteget ápolnak kórházban, közülük 638-an vannak lélegeztetőgépen – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Továbbra is Budapesten és Pest megyében van a legtöbb megbetegedés. A fővárosban 29 240 aktív fertőzöttet tartanak számon.

Zajlanak a célzott tesztelések a szociális és az oktatási intézményekben. A szűrésen nem csak a pedagógusok, ápolók, orvosok vehetnek részt, hanem az intézmények összes alkalmazottja.Az idősek minél inkább kerüljék a zsúfolt helyeket, kérjék meg fiatal szeretteiket, hogy vásároljanak be, szerezzék be a gyógyszereket, fizessék be a számlákat – tanácsolta Müller Cecília.

Nem a fiatalokat korlátozzuk, hanem az időseket védelmezzük, és ehhez kérem mindenki segítségét

– hangsúlyozta az országos tiszti főorvos az idősávokkal kapcsolatban újságírói kérdésre reagálva.

Hozzátette, ez egy lehetőség az idősek számára, hogy kevésbé legyenek kitéve kontaktusoknak.

A szennyvízvizsgálatok is folyamatosan zajlanak, a népegészségügyi központ oldalán hétről hétre közlik az adatokat. Ez a vizsgálat igazán hatékony,

már több külföldi kutató is érdeklődött az eljárás iránt. A szennyvízben mért adatok körülbelül öt nappal jelzik előre a járványgörbe alakulását.

Müller Cecília kiemelte, hogy a jelenleg érvényben lévő szabályokat a holnapi kormányülésen vizsgálják felül.

(M1, hirado.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.