Közélet

Ékszerdobozzá varázsolták a Vasutas-stadiont

Ékszerdobozzá varázsolták a Vasutas-stadiont

2020. november 30., hétfő
Ékszerdobozzá varázsolták a Vasutas-stadiont

A Modern városok program egyik jelentős szegedi beruházásaként márciusban kezdték el a tömegsportra is egyre kevéssé alkalmas Vasutas-stadion felújítását. A valamivel több mint félmilliárd forintos kormányzati beruházásból teljesen megújuló létesítmény hiánypótló volt, amivel új lendületet kaphat az atlétika a városban.

Bartók Csaba, a Modern Városok Program szegedi koordinátora elmondta, emberemlékezet óta nem volt egy megyei jogú városhoz méltó atlétikai pálya Szegeden, de most, a rendszerváltást követően harminc évvel egy olyan sportcentrumot kapott a város, amellyel a sportolók előtt a határ a csillagos ég lehet.

Emlékeztetett, Orbán Viktor miniszterelnök 2010-ben azt mondta: „eddig mindig csak a panaszkodást hallottuk a sportvezetőktől, de most megteremtjük a szükséges intézményi és anyagi feltételeket és jöhetnek a teljesítmények.” Bartók úgy véli, Szegeden az atlétika elérkezett ehhez az állapothoz.

Elmondta, első körben a kormány 550 millió forintot biztosított arra, hogy az atlétikai tér megújuljon. Hozzátette, a melléképületek, öltözők, irodák, a lelátó, valamint a kisebb csarnok még nem újult meg, de reményét fejezte ki , hogy rövidesen a komplett létesítmény megfelel majd a huszonegyedik század elvárásainak.  

– Bízom benne, hogy a következő évben, de legkésőbb 2022-re ez a sportcentrum úgy újul meg, hogy minden szegedi büszke lehet rá – zárta szavait.

Hiánypótló beruházás

- Nemcsak a szakosztály, hanem a város atlétikai életében is óriási mérföldkő ez a felújított stadion. A város 50 kilométeres körzetében csak a közelmúltban átadott hódmezővásárhelyi rekortán pályán tudtak megfelelő körülmények között készülni az atléták, Szegeden csak salakos pályán tarthattak edzéseket - mondta lapunknak a megnyitó után Szokol Lajos, az SZVSE elnöke.

Nyolcvanhárom éve Rókuson

A Búvár tó egyik szegletét leválasztva a harmincas évek közepén kezdték építeni a Vasutas-stadiont, amit 1937-ben adtak át. Elsősorban a labdarúgóknak adott otthont a stadion, amely 1941-ben már élvonalbeli meccseket is rendeztek, de később, kisebb-nagyobb fejlesztésekkel több sportág is otthonra lelt a létesítményben. A stadion fedett lelátóján 2000 szurkoló foglalhat helyet, igaz, még a régi fapados ülőhelyeken. Az 1984/85-ös szezonban, amikor a SZEOL AK élvonalbeli csapatként játszott hazai meccseket, előfordult, hogy 12 ezren voltak a pálya körül. Két éve, a Ferencváros elleni Magyar Kupa-meccsre 3500 nézőt engedtek be.

A terület és a rajta levő létesítmények tulajdonviszonyai hosszú ideig rendezetlenek voltak, a rendszerváltás után a MÁV-nak sem volt fontos már a stadion fenntartása, így tovább bonyolódott a tulajdonosi háttér. Az azóta csődbe ment Szeviép tulajdonosai szemet vetettek az értékes területre, de végül nem változott semmi. A SZVSE kezelésébe került komplexumot folyamatosan toldozgatták-foldozgatták, éppen ott, ahol szükség volt rá, így a jelenlegi felújítás a több évtizedes amortizáció után elengedhetetlen volt a hosszú távú használathoz.

A felújítás során a hatsávos salakos futókört nyolcsávosra, a legmodernebb rekortán borítású futópályára cserélték, és egy dobópálya is épült. A felújítás méretét jól mutatja, hogy az ország harmadik legnagyobb városában eddig magyar bajnoki versenyt sem rendezhettek a körülmények miatt, mától azonban akár kisebb nemzetközi viadaloknak is otthont adhat az SZVSE pálya.

- Csodálatos képet mutat a pálya, ha sötétedés után a lelátóról nézzük. A villanyvilágításnak köszönhetően sötétedés után egyszerre készülnek a szakosztályok - mondta elégedetten Szokol Lajos Szeged legújabb ékszerdobozáról.

Kormányzati beruházásból fejlődik a sport

Az utóbbi évtizedekben a szegedi városvezetés alig fektetett a sportlétesítmények építésébe és felújításába. A kormányzat azonban a Modern várok program keretén belül folyamatosan segíti a város sportot szerető és aktívan sportoló lakóit - és ez nem csak az élsportolókra igaz.

A jövőbe fektet a kormány a sportberuházásokkal

Az utóbbi években kormányzati forrásból épült meg a Szent Gellért Fórum, épül az új sportuszoda, a Pick Aréna és a most átadott felújított SZVSE-pálya mellett a Hattyas soron a Szegedi Tudományegyetem is új atlétikai pályát kap. Ahogy azt lapunknak korábban Bartók Csaba elmondta, az egészséges életmódhoz, az egészség megtartásához az élethosszig tartó sportolásnak óriási szerepe van. A kormányt rendszeresen támadja az ellenzék a sportberuházások miatt, mert úgy tűnik, hogy nem jut el hozzájuk az az üzenet, amely szerint ezekkel a beruházásokkal a jövőbe, a fiatalok egészséges nevelésébe fektetnek be. A kulturált edzéslehetőségekre, a szabadidő egészséges eltöltésére és nem csak a versenysportra költ az állam és ezek a beruházások elengedhetetlen feltételei az egészségmegőrzésnek, a normális testi és szellemi nevelésnek.

Szerző: Kibédi Péter, Nikolényi Gábor Viktor
Fotó: Sándor Judit

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.