/

Szigorúbb szabályokat szeretnének a boltosok

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A járványügyi védekezés szabályainak további szigorítását szorgalmazzák az üzletekben, áruházakban, plázákban dolgozók, mivel az országos fertőzöttség terjedésével meredeken megugrottak a napi tömeges fogyasztásban helytálló munkavállalókat fenyegető kockázati tényezők – közölte a Magyar Nemzettel Bubenkó Csaba.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke elmondta, hogy a tavaszi korlátozások alapján úgy érzik az érintettek, az első hullám legmagasabb esetszámait már meghaladó mostani járványban kritikus a bolti helyzet.

A vásárlókkal műszakonként többször vagy folyamatosan közvetlen kapcsolatba kerülő munkavállalók a korábbi intézkedések mellett nagyobb biztonságban érezték magukat,

de, mint mondta, nemcsak ők, hanem a vásárlók is – az aggodalmakra az elnök szerint az is ráerősít, hogy az influenzaszezon közeledtével felfutó tendenciát mutat a COVID-hullám is.

Egyes korosztályokban most is fokozott a veszély a koronavírus-fertőzésre, ezt nem szabad elfelejteni. Mivel az őszi hullámban nem korlátozzák a szabad mozgást, vásárlást, néhányan még mindig hajlamosak könnyelműen venni, hogy tavaszhoz képest sokkal inkább jelen van a vírus minden nyilvános helyen, sőt otthon is. Az ugyan hetek óta megfigyelhető, hogy az idősebbek inkább a délelőtti órákat választják a nyugodt, tömegmentes vásárlásra,

az őszi szünet viszont megint fordíthat egyet a fogyasztási szokásokon, amire ilyen gyorsan változó időkben érzékenyen reagál a kiszolgálói oldal

– fogalmazott a szakszervezet vezetője.

Hozzáfűzte, hogy a novemberig tartó szünidőben otthon maradó gyerekek más felügyelet híján a szüleikkel együtt járhatnak majd bevásárolni, amihez a maszkot a hat évnél idősebbeknek már kötelező viselni.

– Bevált a maszkrendelet, a szigorú ellenőrzési rendszer. Naponta jelenti az operatív törzs, hogy hány embert vontak eljárás alá a mulasztások miatt, és bírságolnak, ha a szabálysértés jellege megkívánja azt. Arra is hallottunk több példát, hogy a kereskedelmi vállalkozást figyelmeztették a szigorúbb rend betartatására, ami ugyanakkor nem fajulhat el a rettegett üzletbezárásig – emelte ki Bubenkó Csaba.

Feltéve – folytatta -, ha a munkáltatók és a dolgozók egyetlen percre sem feledkeznek meg a kötelezettségeikről, és szükséges esetben szigorúan – nem a vásárlótól várható bevétel vagy a főnök által beígért büntetés miatt – szabályosan járnak el, és a rendelet szerint kitiltják a boltból a maszk nélküli vásárlót.

A szakszervezet elnöke szerint ezzel együtt a maszkviselés és a védőtávolság betartása, az alapvető higiénés gyakorlatok mellett

a nagyobb embertömegeket vonzó helyeken, például a napi bevásárlásokkor megfontolandó lehet a romló víruskörülmények elleni újabb intézkedés.

Az országos ellátási lánc azon szereplői, akik a pénztárakban, az ügyfélszolgálatokon, a pultok mögött, polcok között vagy éppen a raktárakban, a logisztikai bázisokon, a szállító járművekben, valamint az online kiszolgálásban dolgoznak, a járványidőszakban nagyon fontos közreműködők. Mégpedig abban, hogy ahogy tavasszal, a helyzet fokozódásával se tapasztaljanak semmi fennakadást a vásárlók. Már bizonyítottak, akikre az év végi ünnepi bevásárlási szezonban még nagyobb szükség lesz, noha sokan közülük már most hajszoltak, elfogytak a szabadságaik, és folyamatos nyomást jelent számukra, hogy egész nap maszkban vannak, mégis nagyobb a megbetegedésük esélye. Erre is gondolni kell már most – hívta fel a figyelmet Bubenkó Csaba.

Előző sztori

Szeged nagy járványügyi gócpont a kiskunhalasi kórház főigazgatója szerint

Következő sztori

Két szegedi és egy vásárhelyi iskolában is katonák fertőtlenítenek

Legutóbbi hasonló cikkek