Sport

Egy szegedi fiatalember tolmácsol Messiéknek

Egy szegedi fiatalember tolmácsol Messiéknek

2020. október 20., kedd
Egy szegedi fiatalember tolmácsol Messiéknek

Szeghalmi Zsoltról tavaly novemberben írtunk először. A világot keresztül-kasul beutazó, négy nyelven beszélő szegedi fiatalemberrel akkor Cardiffban találkoztunk, amikor a Wales–Magyarország Eb-selejtezőn dolgozott mint hivatalos tolmács. Akkor elmondta, hogy nem ez volt az első megbízatása, néhány héttel azelőtt az EspanyolFerencváros meccsen a hazai csapat spanyolmagyar fordítója volt. Zsolt most ismét Barcelonában van és ma este is a spanyol és magyar nyelvtudását használja a BarcelonaFerencváros BL-mérkőzésen.

Kevés ember láthatja a helyszínen a meccset, Zsolt köztük lesz.

Ha nincs a koronavírus, akkor már a nyári Európa-bajnokságon is dolgoztam volna a Puskás stadionban rendezett meccseken az UEFA megbízásából, így viszont várni kellett az újabb munkára. Jövőre, ha megrendezik az Eb-t, akkor tolmácsként dolgozom majd én is ott - árulta el lapunknak Zsolt, akit Barcelonában értünk el telefonon. - Az Espanyol elleni tavalyi mérkőzéssel ellentétben most nem kellett pályáznom és jelentkeznem, az európai szövetség illetékese szinte a sorsolás pillanatában jelezte, hogy tavaly elégedettek voltak velem és várnak dolgozni Barcelonába a Fradi-meccsre. Természetesen örömmel vállaltam a feladatot - tette hozzá.

Hétfőn már minden készen állt a Camp Nouban a mérkőzésre.

A jelenlegi járványhelyzetben egy barcelonai út megszervezése sokkal nehezebb, mint általában. Kevesebb repülő közlekedik, a járatokat sokszor törlik, ráadásul különböző igazolásokat is be kell szerezni az indulás előtt. -Elkezdtem keresni a legbiztosabb eljutási lehetőséget repülővel, ami az országonként változó szabályok miatt nem volt egyszerű. Csak egy dologban voltam biztos, hogy ott leszek Barcelonában a meccsen, akár földön, akár levegőben kijutva - meséli Zsolt, akinek végül sikerült megoldást találnia, így repülővel érkezett és azzal is tud majd hazajönni.

Tavaly Walesben Ryan Giggs tolmácsa volt, akkor kezet is fogtak a munka után. Idén sem az edzőkkel, sem a játkosokkal nem teheti meg ezt a járvány miatt.

Nem meglepő, hogy amikor a barátok és ismerősök megtudták, hogy hol dolgozik majd, rögtön ostromolni kezdték kérésekkel és természetesen a Barca legnagyobb sztárja, az argentin Lionel Messi neve került elő a legtöbbször. - Mivel ilyenkor dolgozom, egyébként sem biztos, hogy akár egy aláírást is kérhetek valakitől, de a jelenlegi helyzetben ez teljességgel lehetetlen. Hétfőn a FC Barcelona edzőközpontjában tolmácsoltam a katalán kolléganővel a hazaiak sajtótájékoztatóján, majd utána a Camp Nou stadionban a Fradi sajtóeseménye következett. Mindkettő online volt, a résztvevőkön kívül csak a két tolmács lehetett jelen mindkét helyen a teremben - avatott be munkakörülményeibe a szegedi fiatalember.

Első a biztonság - kiemelten figyelnek minden előírásra a stadionban.

Zsolt azt mondja, minden pillanatban érezhető, hogy a biztonság az első Barcelonában is, így például ameddig tavaly az Espanyol-meccsen, vagy Walesben lehetősége volt a játékosok, edzők és a klubvezetők közelében mozognia, most ez elképzelhetetlen. - A távolból láttam edzeni a Barca játékosait, de közelebb nem mehettem hozzájuk. Az edzőközpont és a stadion is szinte teljesen kihalt, nagyon furcsa látványt mutat. De igaz ez Barcelona városára is. A mindig nyüzsgő városban alig van forgalom az utcán, a mindig pezsgő belváros szinte üres, nincsenek nyitva a bárok és az éttermek is csak elvitelre adhatnak ételt. A meccsre sem jöhetnek be nézők, ez biztosan nagyon furcsa lesz abban a hatalmas stadionban - fejtette ki Zsolt, aki viszont munkájának köszönhetően azon szerencsés helyzetben van, hogy ott lehet a lelátón kedden este.

A BarcelonaFerencváros Bajnokok Ligája-mérkőzés 21 órakor kezdődik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.