Decemberben már olthatnak az új típusú koronavírus ellen Európában

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vasárnap hazatérhetett a kórházból az a 75 éves, koronavírusos nő, akinek először adták be a magyar gyártású remdesivir-készítményt a Semmelweis Egyetem egyik klinikáján. A szertől jelentősen javult az állapota, már otthon lábadozik. Nem ő az egyetlen, akinek segített az új magyar gyógyszer - írja az Origo.

Ennek ellenére a WHO korábban úgy találta, hogy a remdesivir csak mérsékelten hatékony az új típusú koronavírus elleni küzdelemben. Többek között erről, az új kutatásokról és a pandémia lehetséges végéről is beszélgettünk Merkely Béla professzorral, a Semmelweis Egyetem rektorával.

A WHO szakemberei úgy találták, hogy nem elég hatékony az új típusú koronavírus ellen a gyógyszer.

A magyar orvosok, tudósok, köztük a Semmelweis Egyetem rektora viszont éppen ennek az ellenkezőjét állítja azon kutatás eredményei alapján, amely most is zajlik Magyarországon. 

Mint mindenütt, néha zavar van ebben is, különösen akkor, ha olyanok beszélnek róla, akik nem értenek hozzá. Körülbelül három héttel ezelőtt a világ első számú tudományos lapjában megjelent az egyértelmű bizonyíték, hogy a remdesivir előírás szerint 5-től 10 napig tartó alkalmazása lecsökkenti a kórházi tartózkodást, gyorsítja a gyógyulást, csökkenti a halálozást mind 15, mind 30 napnál. Ez egy randomizált, szabályszerű, a dolgok leglényegesebb kérdésére bizonyító erővel bíró, tudományos vizsgálat. E nélkül nem állíthatnánk, hogy ez hatékony – mondta.

A remdesivir olyan vírusellenes szer, amelyet eredetileg az ebola ellen fejlesztettek ki. A működési mechanizmusának alapja, hogy amikor a vírus örökítőanyagának szaporodása megindul az emberi sejten belül, tévútra vezeti azt. A másolási folyamatot pedig elrontja hibás szekvenciák beépítésével.

További részletek ITT olvashatók.

Előző sztori

Jogi lépéseket fontolgat a MOL-Pick Szeged az EHF ellen

Következő sztori

Megkezdődtek az egyeztetések a jövő évi minimálbérekről