Közélet

Sok szingli él Szegeden

Sok szingli él Szegeden

2020. szeptember 22., kedd
Sok szingli él Szegeden

Rövid Irén tanulmányaa KSH oldalán olvasható. A szerző a Népszavának elmondta, hogy élete egy hosszabb-rövidebb szakaszában mindenki megtapasztalja, milyen szinglinek lenni, ahogy talán azt is, hogy ez mintha mást jelentene, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Bár a szinglilét többnyire nem egy állandó élethelyzet, de a statisztikai adatokból jól látható, hogy a társadalom elég népes táborát alkotják az akarva-akaratlan egyedül élők. Éppen ezért fontosnak tartja a szociológus, hogy a szinglilétet is jobban megismerjük, mivel az összkép korántsem olyan, mint amit a média sugall.

A lap szerint a kutatásban kezdetben csak a 20–39 év közötti egyedül élőket vizsgálták, akiknek nincs gyerekük, és soha nem éltek házasságban. Ezt később kiterjesztették a negyvenes éveikben élő egyedülállókra is. A 2001-es és 2011-es népszámlás, valamint a háztartások tízszázalékos mintáját felölelő 2016-os mikrocenzus nem tartalmaz adatokat arról, hogy a szinglilét kényszer vagy választott életmód, így erre a kutató sem tud választ adni.

A tudós szerint a szinglik többsége inkább csak belesodródik ebbe a többnyire nem állandó élethelyzetbe. A 2016. évi mikrocenzus adatai szerint a párkapcsolaton alapuló háztartások aránya 2011 után emelkedett, míg az egyszemélyeseké csökkent, de még így is tízből három háztartás egyszemélyes volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.