//

Megnyílt az ünnepi könyvhét szegedi programsorozata

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A COVID19 pandémia miatt a 91. Ünnepi Könyvhét hagyományos nyári program-sorozatát őszre halasztották. Szegeden szeptember 17-től négy napon át ismét az olvasóké a Dugonics tér. A könyves beszélgetés-sorozathoz „az SZTE az utcára viszi a tudományt” mottóval, a járványügyi szabályokat betartva csatlakozott.

Könyves sátrak gyűrűjében a Szegedi Tudományegyetem központi épülete előtti Dugonics téren szeptember 17-én tartották a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi programjainak nyitányát.

Emlékezetes: a koronavírus-járvány miatt idén júniusban elmaradt a könyvünnep is. Az őszre halasztott 91. Ünnepi Könyvhét programjai országszerte az internetre költöztek. Szegeden azonban a Somogyi-könyvtár szeptember 11. és 30. között könyvbemutatókra hív és vár, miközben szeptember 17–20. közötti négy napra fölállították a könyves sátrakat és a színpadot a Dugonics téren. Idén a Somogyi-könyvtár koordinálásával 20 helyszínen közel 100 könyves programot szerveznek..

A hagyományokhoz híven kihirdették az Év Könyve Díj nyertesét, illetve azt, hogy az SZTE önkormányzat által könyves támogatásként megítélt 1,5 millió forintot 10 alkotó és kiadó között osztották szét.

A Szegedi Tudományegyetem hagyománya, hogy kutatói, oktatói és hallgatói is bemutatkoznak kiadványaikkal a könyvünnepen. Az elmúlt év könyvterméséből válogatva „az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében 2020. szeptember 14. és 24. között az egyetemi polgárok két tucatnál is több publikációt mutatnak be a nagyközönségnek.

A 91. Ünnepi Könyvhéthez kötődő összes szegedi könyves beszélgetés és rendhagyó óra negyedét az SZTE NKI koordinálásával szerveződő programok jelentik.

Az SZTE Bölcsészet és Társadalomtudományi Kar a 2020. szeptember 23-24. közötti Magyar Könyvkiadók Napja rendezvény-sorozatát online térbe költöztette, s így kötődik a 91. Ünnepi Könyvhéthez.

A 91. Ünnepi Könyvhéten az SZTE NKI által szervezett programok frissülő ajánlója megtalálható az SZTE Hírportálján az Eseménynaptárban.

A 91. Ünnepi könyvhét szegedi programjainak főszevezője a Somogy-könyvtár: a könyvünnep honlapja részletesen informál a rendezvényekről.

Előző sztori

Számítógépet kapnak a hátrányos helyzetű, de tehetséges gyerekek Szegeden

Következő sztori

Önkéntes karanténba vonult a vásárhelyi polgármester