Boszorkányos könyvbemutatót tartanak a Somogyi-könyvtárban

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Miklya Luzsányi Mónika Az ecsedi boszorkány című történelmi regényét mutatják be a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében szeptember 29-én, kedden 17 órai kezdettel. A szerzővel Luchmann Zsuzsanna beszélget.

„Mivel akkoriban az asszonyokat nem tekintették egyenrangúnak a férfiakkal, könnyű volt perbe fogni őket és elszedni a vagyonukat. Ha egy asszony bármiféle önrendelkezést mutatott, ami a kor társadalma, a földesúr vagy akár csak a férje számára nem volt szimpatikus vagy az érdekeivel ellenkezett, akkor azt a nőt könnyedén „ki lehetett iktatni”.

A korabeli törvények alapján főrangú asszonyok nem voltak beidézhetők a bíróság elé, ugyanakkor perbe fogni minden további nélkül lehetett őket. A per úgy zajlott, hogy a tanúk, többnyire szolgák, katonák, zenészek, elmondták, amit látni vagy tudni véltek, Bethlen elővezette a vádbeszédet, majd pedig elítélték őket. Semmi lehetőségük nem volt rá, hogy megvédjék magukat, ha főrangúak voltak és még özvegyek is.”

A könyvbemutató a Köszönjük Magyarország! program keretében valósul meg.

Előző sztori

Halálra gázoltak egy motorost Csengele közelében

Következő sztori

Kigyulladt egy melléképület Vásárhelyen

Legutóbbi hasonló cikkek