Biernacki Karol kapta idén a Szer Üzenete-díjat

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Biernacki Karol, a Csongrád-Csanád Megyei Levéltár igazgatója vehette át Ópusztaszeren a Szer Üzenete-díjat.

Szeptember 6-án felelevenítették az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a régi Szobori búcsúk hangulatát: a környékbeliek fogatokon, kordékon, lovaskocsikon érkeznek a búcsúra. A rendezvény keretén belül adják át a Szer Üzenete-díjat.

Az ünnep az Emlékpark történetéhez szorosan kapcsolódik: több mint 100 évvel ezelőtt jöttek itt össze először, hogy megemlékezzenek Árpádról, a honszerző vezérről. Az összejövetelekhez mindig kapcsolódott szentmise is, ezért a környékbeliek “szobori búcsú” néven kezdték emlegetni a Kisboldogasszony ünnepnapján tartott megemlékezéseket. A szobor Árpádot, a búcsú – katolikus ünnepként – keresztény múltunkat jelenti. A Szobori búcsú eredeti üzenetével, 2007-ben, Árpád halálának 1100. évfordulóján éledt újjá. Ebben az évben „Szer Üzenete” néven az Emlékpark díjat alapított. A monostor romjai között bemutatott püspöki szentmisén adják át évről évre a Szer Üzenete-díjat olyan embereknek, akik életükkel, munkájukkal Szer üzenetét – hit, megmaradás, hűség, hazaszeretet – juttatják el embertársainkhoz.

Idén Biernacki Karol, a Csongrád-Csanád Megyei Levéltár igazgatója vehette át a kitüntetést.

(Fotó: Török János)

Előző sztori

Feloszlatták az MSZP Pest megyei szervezetét

Következő sztori

Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság alakult