//

Szuperszámítógép-hálózat épül ki Magyarországon

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jelentős összegeket fordít az állam a magyar HPC-kre, vagyis szuperszámítógépekre, amelyeknek mintegy 440 teraflopsnyi kapacitásuk lesz majd – írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a jövő évtől jelentős forrásokat biztosítanak arra, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) irányításával korszerű és erős HPC-infrastruktúra épüljön ki Magyarországon – írta meg a Bitport.hu informatikai szakoldal.

A HPC, vagyis High Performance Computing nem más, mint a magyar szuperszámítógép-hálózat, amely a kormányhatározat szerint két szakaszban valósulna meg; az első szakasznak 2022. február végéig kell befejeződnie. A fejlesztésre és a fenntartásra a pénzügyminiszter biztosítja a forrásokat. A fejlesztésre az elkövetkezendő két évben közel 870 millió forintot költ az állam. A második fejlesztési szakasznak 2025-re kell lezárulnia. Ennek a szakasznak a finanszírozását uniós támogatásokból biztosítanák. A végső cél, hogy öt év múlva európai szinten kiemelkedő teljesítményű HPC-infrastruktúra jöjjön létre.

Ezzel párhuzamosan azonnali feladatként kapta az ITM-et irányító Palkovics László az EuroHPC-s kötelezettségek teljesítését is. Például azonnali hatállyal fel kell állítani a KIFÜN-ön (Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség) belül egy HPC kompetencia-központot. A központ finanszírozására az ITM-nek kell saját keretéből forrást biztosítania, jövőre 170 millió forintot, 2022-ben 255 milliót, utána viszont már évi 340 milliót – írta a portál.

A világ jelenleg legerősebb HPC-jének elméleti maximális teljesítménye több mint 400 petaflops. Magyarországon ehhez képest szerény HPC-kapacitásokról beszélhetünk, noha minden nagyobb egyetemi városban (Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged) működik szuperszámítógép. A magyar HPC-k üzemeltetését, valamint a mintegy 440 teraflopsnyi kapacitás kiosztását a KIFÜ alá helyezett Nemzeti információs infrastruktúra-fejlesztési program koordinálja.

Előző sztori

Hét migránst tartóztattak fel Klárafalván

Következő sztori

Négy és fél hónap után újra együtt edzett a MOL-Pick Szeged