Strandon – anno…

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Száz éve bármikor felbukkanhatott a méricskélő ember.

Emlékfotó. Készült 1927. július 24-én. Aki a képen könnyedén fölismerhető: Juhász Gyula, Szeged ünnepelt költője, negyvennégy évesen, közelítve a három évtizedes alkotói jubileumhoz; ezúttal cseppet sem költői szerepben, sokkal inkább rajongók szolgálatára. Az első versét követő negyedszázados évfordulóra 1923 pünkösdjén kivonult az irodalmárok színe-java, Babitstól Tóth Árpádig, Kosztolányitól József Attiláig, Szabó Lőrinctől Móra Ferencig, összesen vagy harmincan, s nagy ünneplésben részesítették barátjukat.

Ez a négy évvel később készült fénykép viszont egy kevésbé ünnepi pillanatot ábrázol, ám az ifjú hölgyeknek nyilván emlékezetes volt. Mert akkor, azon a júliusi verőfényes vasárnapon a két hölgy, Kroó Maca és Mezey Macsi a partfürdőn rendezett szépségverseny győztese lett. Hogy miként osztoztak az első két helyen, arról nem szól a képhez fűzött magyarázat, de arról sem, miként maradt le a fotóról valaki, Horváth Márta, aki a Délmagyarország szerint ugyancsak díjazott lett.

Az újság lelkesült tudósítója úgy fogalmazott: „Szeged szépei vasárnap az újszegedi partokon keltek egymással nemes viadalra a pálmáért. … A verseny gyönyörű eredményt produkált. Kiderült, hogy sokkal több szép lány van Szegeden, mint amennyit a legragyogóbb fantáziával is gondolni lehetett volna.” A DM egyébként Maca helyett Macóként jelöli az egyik győztest – akiről tudni, hogy Matild volt –, a másikat, Macsit pedig Matyiként, aki vélhetően ugyancsak a Matild keresztnevet viselte. De kicsire már akkor sem igen adtak.

A kis különbség is számított viszont, ha a strandon megjelenő dresszellenőr a szabályoktól eltérő, túl rövid, tehát illetlen úszóöltözéket talált. Mert azonnal intézkedett. Hogy miként, azt pontosan nem tudni, de a szépségverseny ünnepelt győzteseit nyilván még ő sem tiltotta volna ki a partfürdőről.

Előző sztori

Nem panaszkodhatunk az időjárásra

Következő sztori

Nyilvánosan köszönt el Joób Márton felesége