Közélet

Újszegeden, Dorozsmán és Rókuson is visszatérő probléma a szeméthelyzet

Újszegeden, Dorozsmán és Rókuson is visszatérő probléma a szeméthelyzet

2020. június 18., csütörtök
Újszegeden, Dorozsmán és Rókuson is visszatérő probléma a szeméthelyzet
Kedden megírtuk, hogy város különböző pontjain rendszeresen találhatunk kommunális hulladékot a szelektív hulladékgyűjtő szigeteknél. A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, a társaságnak többmilliós plusz kiadást jelent az illegális szemétlerakókkal vívott harc.

–Tavaly közel 8 millió forintot fordítottunk a gyűjtőszigetek mellett elhelyezett illegális hulladék elszállítására. Idén május végéig ez az összeg meghaladta a 3 millió forintot

– kezdte Dr. Koltainé Farkas Gabriella, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a szemetelők folyamatosan hordják az illegális hulladékot a szelektív gyűjtőszigetekre, csak a szemét mennyisége és összetétele változik. – A gyűjtőszigetek ürítését és takarítását végző munkatársak folyamatosan jelzik az illegális hulladék jelenlétét – jelentette ki.

Az ügyvezető igazgató megemlítette, a gyűjtőszigetek tartályait és edényeit hetente háromszor ürítik, azok környékét pedig kapacitás- és forráshiány miatt hetente csak egyszer takarítják – ekkor szállítják el az odahordott illegális hulladékot. Kiemelte, a szigetek állapotát hétről hétre fotókkal dokumentálják.

Koltainé rámutatott, a legtöbb illegális hulladék az újszegedi, a dorozsmai és a rókusi gyűjtőszigeteknél jelenik meg, de a nemrég felszámolt tápéi Dobi István utcai szelektív gyűjtősziget is közkedvelt volt az illegális hulladékot elhelyezők körében.

Úgy véli, tettenéréssel és magasabb büntetési tételekkel elejét lehetne venni a rendszeres szemetelésnek. Hangsúlyozta, az SZKHT rendész munkatársának kezdeményezésére az idei évben 66 db rendőrségi eljárás indult a szelektív gyűjtőszigeteknél illegális hulladékot elhelyezőkkel szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.