Közélet

Leginkább a lakókon múlik, hogy sok a patkány Szegeden - az önkormányzati cég szerint

Leginkább a lakókon múlik, hogy sok a patkány Szegeden - az önkormányzati cég szerint

2020. június 15., hétfő
Leginkább a lakókon múlik, hogy sok a patkány Szegeden - az önkormányzati cég szerint

Múlt héten írtuk meg egy olvasói levél alapján, hogy patkányok rohangálnak a Hétvezér utcában. Akkor valószínűsítettük, hogy a probléma összefüggésben lehet a Hétvezér utca 54. alatti házzal, amiről korábban megírtuk, hogy rendkívül elhanyagolt állapotban van. Az ügyben a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-t (SZKHT) és az IKV-t kérdeztük.

Az SZKHT válaszában azt írta, hogy aházi patkány nem él közterületen, mivel ott nincsen meg a búvó- és szaporodóhelyükhöz az adottság. Ehhez épület, alagsor vagy pince szükséges, az épületek ugyanakkor magántulajdonban vannak - ez alátámaszthatja a feltételezést, hogy a romos, szemetes Hétvezér utcai ház lehet az egyik "bűnös" a patkányok elszaporodásában.Mint válaszukban írják, a régi polgári házak alatti pincehelyiségek ablakai nyitottak, ahol a magántulajdonosok nem irtják a rágcsálókat, amelyek így feltűnnek a közterületeken.

Általánosságban megjegyzik, hogy a rágcsálók a szükséges táplálékhoz azzal a városszerte helytelen gyakorlat által juthatnak, hogy a lakosság a WC-be önti az ételmaradékot, ezzel folyamatosan táplálékot biztosítva a csatornákban élő kártevőknek, amelyek a csatornában meghúzódva a nekik szánt etetőanyagot nem veszik fel, hiszen van számunkra vonzóbb az ember által biztosított táplálék.Azok a magánterületek, ahol hulladék van felhalmozva, szintén kedvelt területe a rágcsálóknak.

Felhívták a figyelmet arra, hogy elterjedt gyakorlat a galambok tömeges etetése és macskák félvad tartása, amikor egyesek rendszeresen közterületen etetnek nem velük élő állatot. A házak elé kitett ételmaradék odacsalogatja a rágcsálókat. Mindenütt elszaporodhatnak, ahol táplálékot találnak.Szintén rossz gyakorlat, hogy a jogszabályok ellenére gyakorlat a kukák közterületen való tárolása, ráadásul a szemetesek mellé teszik a hulladékot, élelmiszert. Ezt a szolgáltató nem köteles elszállítani, mivel az nem előfizetett tétel.

Társaságunk igyekszik a lehető leghatékonyabban fellépni és amint valami gócot észlel, munkatársaink a területet körültekintően átvizsgálják, etetődobozokat helyeznek ki és a meglévő járatokat kezelik. A területet rendszeresen ellenőrzik, amíg a kártevő jelenlétére utaló jelet látnak. Ezután a terület átkerül a havi kezeléssel érintett területek közé. A legutóbbi kezelés májusban volt, hiszen minden hónapban rendszeresen kezeljük a szennyvízcsatorna-rendszer aknáit. AHétvezérutcában nem történt közvetlenül kezelés, hiszen bejelentést sem kaptunk, ami indokolta volna a terület külön történő kezelését. Amennyiben megkeresés érkezik a lakosságtól, minden esetben azonnal kivizsgáljuk és a szükséges beavatkozásokat elvégezzük. Városi rágcsálóirtás rendszeresen, ütem szerint történik városszerte, figyelembe véve a gócokat. A panaszos területeket többször visszaellenőrizzük írta a cég.

A bejelentéseket a 62/777-220 telefonszámon vagygyorgy.tunde@szkht.hue-mail-címre lehet megtenni.

Az IKV még januárban, amikor először írtunk a Hétvezér utcai áldatlan állapotokról, azt írta, hogy azingatlan képviseletét és takarítását ők végzik, de visszatérő problémát jelent az udvarban és az osztatlan közös területeken felhalmozott nagy mennyiségű hulladék, ami a többszöri felszólítás ellenére sem csökken, emiatt szaporodnak el a rágcsálók és a rovarok. Akialakult helyzetet eseti jellegű kártevőirtással kezelik. A most küldött kérdéseinkre nem kaptunk választ. Több olvasónk megjegyezte, hogy a Hétvezér utca 54. alatt lakó egyik család sok bosszúságot okoz a környék lakóinak, ennek is utánajárunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.