Leginkább a lakókon múlik, hogy sok a patkány Szegeden – az önkormányzati cég szerint

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Múlt héten írtuk meg egy olvasói levél alapján, hogy patkányok rohangálnak a Hétvezér utcában. Akkor valószínűsítettük, hogy a probléma összefüggésben lehet a Hétvezér utca 54. alatti házzal, amiről korábban megírtuk, hogy rendkívül elhanyagolt állapotban van. Az ügyben a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-t (SZKHT) és az IKV-t kérdeztük.

Az SZKHT válaszában azt írta, hogy a házi patkány nem él közterületen, mivel ott nincsen meg a búvó- és szaporodóhelyükhöz az adottság. Ehhez épület, alagsor vagy pince szükséges, az épületek ugyanakkor magántulajdonban vannak – ez alátámaszthatja a feltételezést, hogy a romos, szemetes Hétvezér utcai ház lehet az egyik “bűnös” a patkányok elszaporodásában. Mint válaszukban írják, a régi polgári házak alatti pincehelyiségek ablakai nyitottak, ahol a magántulajdonosok nem irtják a rágcsálókat, amelyek így feltűnnek a közterületeken.

Általánosságban megjegyzik, hogy a rágcsálók a szükséges táplálékhoz azzal a városszerte helytelen gyakorlat által juthatnak, hogy a lakosság a WC-be önti az ételmaradékot, ezzel folyamatosan táplálékot biztosítva a csatornákban élő kártevőknek, amelyek a csatornában meghúzódva a nekik szánt etetőanyagot nem veszik fel, hiszen van számunkra vonzóbb az ember által biztosított táplálék. Azok a magánterületek, ahol hulladék van felhalmozva, szintén kedvelt területe a rágcsálóknak.

Felhívták a figyelmet arra, hogy elterjedt gyakorlat a galambok tömeges etetése és macskák félvad tartása, amikor egyesek rendszeresen közterületen etetnek nem velük élő állatot. A házak elé kitett ételmaradék odacsalogatja a rágcsálókat. Mindenütt elszaporodhatnak, ahol táplálékot találnak. Szintén rossz gyakorlat, hogy a jogszabályok ellenére gyakorlat a kukák közterületen való tárolása, ráadásul a szemetesek mellé teszik a hulladékot, élelmiszert. Ezt a szolgáltató nem köteles elszállítani, mivel az nem előfizetett tétel.

Társaságunk igyekszik a lehető leghatékonyabban fellépni és amint valami gócot észlel, munkatársaink a területet körültekintően átvizsgálják, etetődobozokat helyeznek ki és a meglévő járatokat kezelik. A területet rendszeresen ellenőrzik, amíg a kártevő jelenlétére utaló jelet látnak. Ezután a terület átkerül a havi kezeléssel érintett területek közé. A legutóbbi kezelés májusban volt, hiszen minden hónapban rendszeresen kezeljük a szennyvízcsatorna-rendszer aknáit. A Hétvezér utcában nem történt közvetlenül kezelés, hiszen bejelentést sem kaptunk, ami indokolta volna a terület külön történő kezelését. Amennyiben megkeresés érkezik a lakosságtól, minden esetben azonnal kivizsgáljuk és a szükséges beavatkozásokat elvégezzük. Városi rágcsálóirtás rendszeresen, ütem szerint történik városszerte, figyelembe véve a gócokat. A panaszos területeket többször visszaellenőrizzük  írta a cég.

A bejelentéseket a 62/777-220 telefonszámon vagy gyorgy.tunde@szkht.hu e-mail-címre lehet megtenni.

Az IKV még januárban, amikor először írtunk a Hétvezér utcai áldatlan állapotokról, azt írta, hogy az ingatlan képviseletét és takarítását ők végzik, de visszatérő problémát jelent az udvarban és az osztatlan közös területeken felhalmozott nagy mennyiségű hulladék, ami a többszöri felszólítás ellenére sem csökken, emiatt szaporodnak el a rágcsálók és a rovarok. A kialakult helyzetet eseti jellegű kártevőirtással kezelik. A most küldött kérdéseinkre nem kaptunk választ.

Több olvasónk megjegyezte, hogy a Hétvezér utca 54. alatt lakó egyik család sok bosszúságot okoz a környék lakóinak, ennek is utánajárunk.

Előző sztori

101 éves krónikus beteg hunyt el, Csongrád-Csanádban nincs változás

Következő sztori

Ismét nagy dugó alakult ki Csanádpalotánál