Sport

Lépésről lépésre haladna az élvonalba a Szeged-Csanád GA új edzője

Lépésről lépésre haladna az élvonalba a Szeged-Csanád GA új edzője

2020. május 7., csütörtök
Lépésről lépésre haladna az élvonalba a Szeged-Csanád GA új edzője

Rövid idő alatt a Dunaújvárossal és a Zalaegerszeggel is kiharcolta az élvonalba jutást dr. Dobos Barna, a Szeged-Csanád GA kedden kinevezett új vezetőedzője. Az 50 éves szakember a Szegedet is szeretné az első osztályba juttatni, de a klubbal közösen lépésről lépésre haladna az úton. A tréner a SzegedMa.hu-nak nyilatkozott először a kinevezése után.

— Egy gyors sporttörténelmi kérdéssel kezdjük. Mikor szerepelt utoljára az NB I-ben szegedi labdarúgócsapat?

— Ennek nem néztem még utána, de ha jól emlékszem, akkor 1999-ben volt ez. Arra emlékszem, hogy Bita László, aki most Dunaújvárosban dolgozik és a szintén korábban a Dunaferrben is játszó Ruppert Gábor is játszott abban a csapatban

— Hibátlan a válasz. A kérdés azért is aktuális, mert a Szeged-Csanád GA kispadjára azért szerződtették, hogy élvonalba juttassa a csapatot. Valóban ez a cél?

— Valóban van egy ilyen cél, és nekem is az a tervem, hogy a Szeged minél rövidebb idő alatt az első osztályba kerüljön. A klubnál úgy fogalmazták meg a célokat, hogy lépésről lépésre kell haladni, ugyanúgy, ahogy az elmúlt időszakban történt. Ezt mutatja az is, hogy az idei - csonka - szezonban biztos volt bennmaradás, sőt még feljebb is léphettek volna a táblázaton. A Szent Gellért Fórum egy ékszerdoboza lett Szegednek és az országnak is. Ezekkel a lépésekkel jó irányba halad a klub és tervben vannak további fejlesztések is. Emellett szeretnénk szakmailag is fejlődni és a csapatot is erősíteni.

— Mi volt vonzó a szegediek ajánlatában?

— Fejlődő klub lett a Szeged, megfelelő háttérrel és infrastruktúrával. Ezek kellenek ahhoz, hogy reális esélyünk legyen NB I-be jutásra. De lépésenként kell haladnunk, először a másodosztály élmezőnyébe szeretnénk kerülni. Ezt nagyban befolyásolja többek között a játékosállomány.

Gyógyszerész- és közgazdász diplomát szerzett, mégis a futball az elsődleges Dobos Barna életében. Igaz, mielőtt aláírta a szerződését Szegeden, visszatért a családi patikába dolgozni. - Mindenképpen szerettem volna egy szakmát magamnak, így jött először a pénzügyi vonal és azt végeztem el elsőnek. A gyógyszerészet pedig onnan jött, hogy édesanyám gyógyszerész és van egy családi patikánk. Ezért végeztem el a Semmelweis Egyetem gyógyszerésztudományi karát Gyógyszertárakban nőttem fel anyukám miatt és nagyon megszerettem ezt a szakmát. De nekem alabdarúgás az életem, abban is fejlesztem magam nap mint nap, így a gyógyszerészet háttérbe szorul. Viszont ha volt időm, akkor bementem a patikába és segítettem. Most, a járványhelyzetben is besegítettem, hogy az idősebb dolgozókat tehermentesíteni tudjuk. Az, hogy aláírtam a szerződésemet Szegedre, okoz is egy kis problémát, mert meg kell oldani a helyettesítésemet, mivel a labdarúgás és a gyógyszerészet nem megy együtt - mondta a szegedi vezetőedző.

— Azt se feledjük el, hogy a keret március közepe óta nem játszott meccset és csak egyénileg tudtak készülni a járványhelyzet miatt. Hogyan lehet megoldani, hogy a szezon kezdetére formába lendüljön mindenki?

— Ez egy speciális időszak és ilyet sem én, sem más nem csinált végig. Már munkához láttunk, elkezdtük a felkészülést a következő szezonra, az első feladatunk az, hogy megtervezzük a munkát a bajnokság kezdetéig. Ezt nehezíti, hogy nincs biztos információnk arról, hogy mikor kezdődik a bajnokság, így egyelőre az augusztus eleji időpontot tudjuk belőni, de figyelnünk kell a változásokat. Meg kell néznünk, hogy a játékosokra milyen hatással volt a hosszú kihagyás, mert általában az otthoni munka nem helyettesíti a csapattréningeket. Előfordulhatnak visszaesések, de ezeket személyre lebontva tudnunk kell és a pontos képet ismerve kell majd megtervezni és elkezdeni a munkát. Emellett ebben a speciális időszakban szükség van egy egészségügyi háttérre is és ennek a szervezését is megkezdtük.

— Említette, hogy a játékoskeretben is változások lesznek. A játékosmozgást befolyásolhatja koronavírus-járvány?

— Itt is megkezdtük a munkát, de ebben az esetben is igaz az, hogy lépésről lépésre kell haladnunk. A vezetőséggel átnéztük a keretet, megnéztük, hogy hogyan szeretnénk erősíteni. Ez a speciális helyzet pozitív és negatív értelemben is befolyásolhat, de előre megjósolni nem lehet és előre megítélni is nagyon nehéz, hogy mi történik majd. Folyamatosan figyelni kell a piacot, szervezni a dolgainkat és a lehető legjobbat kihozni. A vírus miatt napról napra változhat minden, nekünk pedig mobilnak kell lennünk, hogy igazodni tudjunk a változó szabályokhoz.

— Változik a szakmai stáb összetétele?

— Először fel kell mérnem, hogy a klubban ki milyen feladatot végez, minden területet szeretnék lefedni, hogy a lehetőségekhez mérten a lehető legjobban tudjuk felkészíteni a játékosokat. Ahogy elindul a munka, utána tudom majd megmondani, hogy hova kell esetleg ember, de a munkát a jelenlegi stábbal kezdjük el. Most annyiban érdekes a helyzet, hogy tulajdonképpen szezon közben kerültem ide, bár már vége a bajnokságnak. A szerződések június 30-ig élnek, ami azért szerencsés, mert ha az egészségügy megengedi, el tudjuk kezdeni a munkát, és ez jó időszak lehet arra, hogy mindent a helyére tegyek.

— Magas nézőszám mellett komoly szurkolói háttérre van a Szeged-Csanád GA-nak. Mivel a bajnokság várhatóan zárt kapuk mellett kezdődik majd, ez Szegeden komoly hátrány lehet.

— Alig több mint egy napja vagyok a Szeged vezetőedzője, de már ennyi idő alatt is nagyon sok biztatást kaptam. Nemcsak a családomtól, barátaimtól, hanem olyan szegediektől, akiket még nem is ismerek. Ilyen tekintetben már most érzem a támogatást. Beszéltünk a gazdasági, infrastrukturális, szakmai háttérről, a játékosállományról, ami mind szükséges a jó eredmény eléréséhez, de a szurkolóknak is mellettünk kell állniuk, hogy elérjük a céljainkat. A nézők szeretete, biztatása nagyon sok pluszt jelent, nem véletlen mondják, hogy hazai pályán plusz egy játékost jelentenek. A feljutáshoz mindennek össze kell állnia és türelemmel kell együtt dolgoznunk.

Dobos Barna 1970. május 12-én született Móron. A Baracs SE csapatánál kezdte edzői munkáját 2002-ben, majd 2005-től 2012-ig utánpótlásedzőként dolgozott a Dunaújváros, a Videoton és a Puskás Akadémia korosztályos csapatainál. 2012-ben vette át a Dunaújváros NB III-as felnőttcsapatát, amellyel 2013-ban megnyerte a bajnokságot és egyből feljutott az NB II-be, majd a következő szezonban újra bravúrt hajtott végre, hiszen másodikként végezve visszavezette a Dunaújvárost az NB I-be. 2018 szeptemberében a másodosztályú Zalaegerszeg vezetőedzője lett, ahol csapatával ismét kiharcolta az élvonalba jutást. A tavaszi szezonban közös megegyezéssel távozott a zalai klubtól.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.