Előremenekülés és jövőtervezés a Szabadtérin

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lelkileg is megviseli a Szabadtéri dolgozóit az elmaradó Dóm téri évad. Némi gyógyírt csak az hozhat, ha járványhelyzet megengedi és szigorú előírások mellett nézőket tudnak fogadni az újszegedi színpadon. A Játékok anyagilag is nehéz, de nem megoldhatatlan helyzetben van.

Pénteken biztossá vált, hogy az idei nyáron a Dóm téren nem lesz szabadtéri színház Szegeden, azonban az újszegedi színpadon talán esély mutatkozik arra, hogy nézőket fogadjanak és meg tudják tartani az oda tervezett teljes évadot.

– Borzasztóan hiányozni fog mindenkinek. Lelkileg is nehéz megélni nekünk, akik egy éven keresztül mással sem foglalkozunk mint az évaddal mondta – lapunknak Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója. – A tér Szeged árvíz utáni túlélésének szimbóluma, a Játékok a Dóm tér elválaszthatatlan része. Túléltünk egy járványt, de egyelőre nem tudjuk a művészetet és a kultúrát úgy élvezni, ahogy és amiért érdemes túlélni a járványt – tette hozzá szomorúan.

A Szegedi Szabadtéri Játékok menedzsmentje a nehézségeket rendszeresen előremeneküléssel oldja meg, és ezt a sikeresen működő taktikát választották az idei nyárra is. A járványhelyzet ugyan még nem szűnt meg Magyarországon, de az enyhítéseknek köszönhetően már lehetőség van tömegrendezvényeket tartani.

– Az Újszegedi Színpad segít most abban, hogy előre tudjunk menekülni. A tavalyi év óta már nem csak a helyi közönséget szeretnénk vele megcélozni, ez a műsorterven, az ott fellépő művészek névsorán is látható volt. Valamit a pesszimista kedélyállapotból most visszahoz, hogy minden jel szerint ott meg tudjuk valósítani a céljainkat —mondta a tervekről az igazgató.

Ha a Dóm téren a színpadot és a nézőteret nem is építik fel, a nyár talán ott sem múlik el teljesen Szabadtéri nélkül. Amennyiben a járványhelyzet megengedi, akkor a remények szerint lesz valamilyen művészeti jelenlét a téren, ennek tervezése is megkezdődött.

Az önkormányzat május elején jelentette be, hogy 5 milliárd forintba került a járvány elleni védekezés Szegeden, ami a Szabadtérit is érinti. A félmilliárd forintos jegyárbevétel elmaradása és a szolidaritás miatt csökkentett önkormányzati támogatás ellenére nem fenyegeti csőd a Szabadtérit, igaz, a helyzet így sem könnyű. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azonban ebben a nehéz helyzetben is segítő kezet nyújtott, egy pályázaton 220 millió forintot adott a Szabadtérinek.

Előző sztori

Nagy változáson esett át a mórahalmi Ezer Év Parkja

Következő sztori

Megnőtt a migrációs nyomás Csongrád megyében - videó!

Legutóbbi hasonló cikkek