Közélet

Jön a koronavírus-útlevél?

Jön a koronavírus-útlevél?

2020. április 30., csütörtök
Jön a koronavírus-útlevél?

Az uniós turisztikai miniszterek arról morfondíroznak, hogy be kellene vezetni egy új okmányt, a koronavírus-útlevelet. Ezzel bizonyíthatja az okmányt birtokló személy, hogy egészséges, nincs megfertőződve - írja a Pesti Srácok a 24.hu alapján.

A cikk szerint az útlevél és a WHO által sokat szapult koronavírus-immunitási igazolás között fontos különbség lenne, hogy előbbin mindössze az állna, hogy a dokumentum tulajdonosa éppen nem fertőzött, utóbbi pedig azon az elgondoláson alapszik, hogy aki egyszer elkapta a betegséget, az onnantól védettséget élvez, ami a hivatalos állásfoglalás szerint tudományosan nem bizonyított. Még amúgy az sem biztos, hogy az összes tagállam rábólint majd az ötletre, ráadásul először mindenki a saját, belföldi turizmusát próbálja életre kelteni. Az osztrák kancellár például arra kérte honfitársait, Ausztriában nyaraljanak. Emmanuel Macron francia elnök április elején úgy fogalmazott, hogy még fél évig kell zárva tartani a schengeni határokat, csak így akadályozható meg a fertőzés újabb hulláma. Nincs könnyű helyzetben a turizmus, a repüléssel kapcsolatban arra számítanak a szakértők, hogy a járvány előtti forgalmat legalább egy évbe telik visszaállítani. A gépek még sokáig nem lesznek teljesen kihasználva, ami azzal járhat, hogy az árak bezuhannak. A legnagyobb magyar diszkont légitársaság, a Wizz Air májusban újranyitja 16 járatát, de a légitársaság is arra kéri utasait, hogy indulás előtt nézzenek utána, beutazhatnak-e egyáltalán a célországba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.