Egymást tapossák az emberek, hogy húsvéti áruhoz jussanak Szegeden (Képriport)

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szellős, jelentős részben szabadtéri piacok helyett a bevásárlóközpontokba kényszerültek a húsvétra készülő szegediek, miután Botka László egy hirtelen ötlettől vezérelve bezáratta a Mars teret is.

Botka László csütörtökön azonnal élt a kormányrendeletben kapott jogával és szigorított a központilag elrendelt korlátozott kijárási intézkedéseken. Szegeden keddig csak élelmiszerbolt, drogéria és patika lehet nyitva, minden más zárva tart. Köztük a Mars téri piac is, ami – ahogy azt megírtuk – kiverte a biztosítékot a szegedieknél.

Szombat délelőtt így nézett ki a Mars tér.

A nagycsarnok előtti árusító tér hiába nyitott és szellős, hiába lehetett volna egyszerűen korlátozni az egyszerre bent tartózkodók létszámát, zárva maradt.

Az önkormányzat házilapja szerint a szegediek megrohanták volna a piacot, ahol nem lehetett volna megakadályozni, hogy “egy hatalmas nagy zsibongó” legyen szombaton a piac. Helyette több, sokkal veszélyesebb “kisebb zsibongó” alakult ki a boltokban.

Ezt a képet az újszegedi Nova parkolójából kaptuk, szombat délután.

— Ha most nem lettem koronás, akkor soha — írta egy olvasónk még szombat délelőtt. A párbeszédet a Szőregi úton hallotta egy, a Novából hazafelé tartó embertől. Merthogy az autók tulajdonosai bent vásároltak az élelmiszerüzletben. Így:

Zárt helyen kis csoportban. Ez még akkor is veszélyes jelen helyzetben, ha sokan maszkban és kesztyűben válogattak a zöldségosztályon. Amit a Mars téren koordináltabban tehettek volna.

A Makkosházi körúti Lidl parkolójában is nehezen lehetett helyet találni. Egyik olvasónk képet is küldött róla.

Elmondása szerint bent minden pénztár üzemelt, és bár többen megpróbálták betartani a biztonságos 1,5-2 méteres távolságot, ez csak részben sikerült.

A Rókusi körúti Tescoban is nagyüzem volt egész szombaton. Olvasóink is küldtek képet és mi is megnéztük, hogy mennyien vannak a szupermarketben. Sokan. Nagyon sokan, sőt túl sokan.

A beengedés egy ajtón történt, ott a biztonsági őr egy tablet segítségével számolta, hogy mennyien vannak bent az üzletben és ha ez elérte a maximális előírt létszámot, akkor várni kellett a bejutásra. Ez az, amit a Mars téri piacon is könnyen meg lehetett volna oldani – akár közterületfelügyelők segítségével is.

Többen írtak nekünk, sokan felháborodva, hogy a Botka László által hozott piacbezárás nagyon veszélyes döntés volt. Mint írták, a piacon kevesebb veszélyt jelentett volna a vásárlás, illetve térben és időben is jobban elkülöníthetőek lettek volna a vásárlók.

Az áruházból kapott képek alapján egyáltalán nem túlzó egyik állítás sem.

 

 

—Nem azt mondom, hogy nem megy be senki a Tescoba, ha nincs ez a buta rendelet, de talán elkerülhető lett volna a zöldségeknél és a húspultnál az ekkora tömeg. Én biztosan nem itt vásároltam volna —írta egyik olvasónk és hasonló eredményre jutottunk azoknál a vásárlóknál is, akikkel mi is beszéltünk.

A Szilléri sugárúti Spar zöldségosztályán sem volt hiány vásárlóból.

 

— Nem szeretném minősíteni a polgármestert, de már sokadszor derül ki, hogy ha gyors beavatkozás kell, akkor átgondolatlanul és nem a legjobban cselekszik — jegyezte meg egyik olvasónk.

A városházán a piac bezárásáról sebtiben hozott döntést nem bírálták felül annak ellenére sem, hogy több ellenzéki vezetésű város is elsősorban a közterek, turisztikai csomópontok, szabadidőparkok lezárását helyezte fókuszba, sőt nem egy helyen inkább a nyitottabb piacok látogatását javasolták a boltok helyett – ha már a szükséges bevásárlás szombatra maradt.

Botka László csavarva egyet a korlátozáson egy teljesen különutas, nehezen ellenőrizhető rendeletet hozott: egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen, legfeljebb napi 1 órában engedélyezte. Ennek betartatását és ellenőrzését a rendőrségre bízta.

A Tisza Lajos Közéleti Egyesület közleménye szerint egyébként, ha gócpont lesz Szegeden, annak a felelőse Botka László lesz az elhibázott rendelet miatt.

 

Előző sztori

Kocsis: Ízléstelen, ahogy a főpolgármester menekül a felelősség elől

Következő sztori

Ismét 900-nál többen haltak meg Nagy-Britanniában egy nap alatt