//

Helyére került az első kishajó-kikötő a Partfürdőn

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Partfürdőn az elmúlt évtizedek legnagyobb beruházása a végéhez közeledik. A 300 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megvalósuló projekt célja a jelenleg is többfunkciós turisztikai terület vonzerejének fejlesztése a Tiszához kötődő aktív turisztikai szolgáltatások – vízi turizmus és horgászturizmus – feltételeinek kialakításával. A projekt első elemeként a vízpart újult meg. A II. ütemben egy új közforgalmú kishajó-kikötő létesül, amely 48 kishajó kikötését biztosítja és tartalmaz egy 300 négyzetméter alapterületű vízi pihenőhelyet egy 40 négyzetméteres büfével.

A Partfürdő turisztikai szolgáltatásainak bővítése című projekt keretében megvalósuló úszóműves kikötő acélszerkezeti munkái idén januárban befejeződtek, megtörtént a váz vízre tétele. Az elmúlt két hónapban
elkészült az úszómű faburkolata, helyére kerültek a korlátok, az elektromos és gépészeti munkák is befejeződtek. Az úszómű a mai napon vízi úton kerül szállításra végleges helyére, a Partfürdő előtti partszakaszra. Ezt követően autódaru végzi majd az úszómű parthoz történő rögzítést biztosító bejáróhíd és a két darab támrúd elhelyezését. A következő két hétben kerül sor az úszómű komplett összeszerelésére – közüzemek összekapcsolása a parton kiépített hálózattal, ponyva felszerelése, büfé berendezése.

A központi móló alapját alkotó 27,4 m x 11,0 m méretű acél úszóműhöz kapcsolódnak az egyenként 2,0 x 12,0 m-es kishajó kikötő mólók, amelyek összekapcsolása is a napokban történik meg, a parttal párhuzamosan, egyik oldalon 5 db, a másik oldalon 3 db egység kerül összeépítésre. Az összesen 96 m hosszú kikötőállásoknál 48 db kishajó kikötésére nyílik lehetőség, mely a jövőben 72 férőhelyesre bővíthető.

Az úszóműre a kerülete mentén egymásra ellentétes irányú hullámformát szimbolizáló horganyzott acél rácsos tartó felépítmény kerül. A tartóvázra vízszintes állású akácfa árnyékoló lamellák kerülnek rögzítésre. A 301,4 m 2 alapterületű, 80 főt befogadó, fa padlóburkolattal ellátott területen kap helyet a vendéglátásra alkalmas 40 m 2 alapterületű büfé. A hőszigetelt könnyűszerkezetes felépítményben egyszerű ételek elkészítésére alkalmas konyha is kialakításra kerül.

A projekt keretében egy kisebb, 6 m x 4 m-es úszómű is telepítésre kerül. Az úszómű kialakításánál figyelembevételre kerül, hogy az úszóművet mozgásukban korlátozott személyek is igénybe veszik. A fedélzetet körben korlátok szegélyezik.

A projekt kiemelt célja a Tisza mint helyi és térségi jelentőségű, turisztikai vonzerőt képező természeti adottság turisztikai célú, hasznosításának fejlesztése. A projekt eredményeként Szeged belvárosában egy vízparti fürdőt, rendezvényteret, kempinget, kikötőt és horgászhelyet magában foglaló rekreációs szabadidőpark komplexum valósul meg, a gyógy- és termálfürdővel egybeépített hotel szomszédságában.

Előző sztori

Szegedi agykutató segíthet megelőzni az epilepsziás roham kialakulását

Következő sztori

Ötvenegy kórházban katonák lettek a kórházparancsnokok