Politika

Újra megfúrta a baloldal az elítélt szegedi városvezetők miatti elszámoltatást

Újra megfúrta a baloldal az elítélt szegedi városvezetők miatti elszámoltatást

2020. február 5., szerda
Újra megfúrta a baloldal az elítélt szegedi városvezetők miatti elszámoltatást

Határozatképtelenné nyilvánította Nagy Sándor alpolgármester az újabb rendkívüli közgyűlést szerdán. A helyszín ismét az önkormányzat szürke épületének tárgyalója volt, azonban úgy tűnik, kicsit átrendezték a legutóbbi ülés óta.

Az önkormányzat Fidesz- és KDNP-frakciója azután hívott össze újabb rendkívüli közgyűlést, hogy januárban

határozatképtelennek bizonyult a grémium

, miután

a baloldal képviselői Nagy Sándor kivételével nem jelentek meg

. A kormánypártok önkormányzati képviselői több részletet is aggályosnak tartottak az ülés összehívása kapcsán: elsősorban azt, hogy

takarításra és felújításra hivatkozva

nem a díszteremben tartották a közgyűlést, hanem a városháza melletti szürke épületben, így a Szeged TV nem közvetíthette azt. Különösnek tartották azt a részletet, hogy a meghívóban nemcsak az összehívás időpontja, hanem határozatképtelenség esetén az újabb alkalom időpontja és helyszíne is szerepelt.

Nem volt különbség az akkori és a mai, szerdai ülés között: ismét csak Nagy Sándor jelent meg a baloldali képviselők közül. Az alpolgármestert és Martonosi Éva jegyzőt Szabó Bálint kérdezte arról, törvényesen hívták-e össze a rendkívüli közgyűlést, amelyre határozottan azt válaszolták, minden tekintetben törvényesen jártak el. Bartók Csaba, a Fidesz szegedi elnöke arra volt kíváncsi, hogy miért olyan időpontra hívja össze a polgármester a rendkívüli közgyűlést, amikor nem tud megjelenni, mire Nagy Sándor annyit felelt, hogy a közgyűlés összehívása polgármesteri hatáskör, tehát nem az ő feladata eldönteni. Német Ferenc képviselő kijelentette,

Botka Lászlót nem érdeklik azok a botrányok, amelyek már az országos közvélemény ingerküszöbét is meghaladják.

A kormánypárti képviselőcsoportok azért kezdeményezték ennek és az előző rendkívüli közgyűlésnek az összehívását, hogy a parkolóper elmarasztaló ítéletét követően vizsgálóbizottsággal kiderítsék, kik lehetnek még érintettek az ügyben. Továbbá azt is el akarták érni, hogy a parkolóperben másodfokon (egyelőre) nem jogerősen elítélt Mózes Ervint visszahívják a Szegedi Vízmű Zrt. igazgatósági elnöki tisztségéből, valamint Kalmár Gábor kabinetfőnök távozzon posztjáról. A rendkívüli közgyűlés 8.30-kor próbálkozik újabb kísérlettel. A rendkívüli közgyűlés után 9 órakor a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási bizottság ülésezik a torony alatt. A bizottság baloldali tagjai Mészáros Tamás – aki egyben az alelnök is –, Urbán Tamás, Molnár Zoltán és Avramov András.

Jobboldali képviselők szerint nehéz helyzetben vannak Botkáék, ugyanis ha nyíltan leszavazzák a vizsgálatot (amit simán megtehetnének), azzal "elismerik", hogy nem érdekük az elszámoltatás, vagy az esetleges további felelősök számonkérése. Így marad a trükközés, vagyis a határozatképtelen közgyűlés.

UPDATE: Elbukott az újabb próbálkozás

A második ülésen sem jelentek meg a baloldali képviselők, ezért nem jött össze a szegedi jobboldal terve: egyelőre úgy néz ki, nem lesz további vizsgálat és elszámoltatás a parkolóbotrány ítéletei miatt. A bíróság kimondta:

több tízmilliós kár keletkezett, mert olyanoknak is osztogattak drága parkolóbérleteket ingyen Szegeden, akiknek semmi közük nem volt az önkormányzathoz. Így kaptak például családtagok is, köztük Botka László felesége.

A szokásjogra való hivatkozást pedig a bíró egyebek mellett azzal utasította el, hogy már nem a középkorban élünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.