Politika

Nem jelent meg a baloldal, hivatalban maradhatnak az elítélt városvezetők

Nem jelent meg a baloldal, hivatalban maradhatnak az elítélt városvezetők

2020. január 27., hétfő
Nem jelent meg a baloldal, hivatalban maradhatnak az elítélt városvezetők

Egyetlen baloldali képviselő sem jelent meg a hétfői rendkívüli közgyűlésen, amit a Fidesz kezdeményezett azután, hogy a Parkolóbotrányban elítélték Botka László egyes munkatársait. Kétszer is határozatképtelennek nyilvánították az ülést, emiatt pedig semmiféle következménye nem lesz annak, hogy Botka László egyes munkatársait elítélte a bíróság.

A rendkívüli közgyűlést azért hívta össze a Fidesz és a KDNP, mert másodfokon is elmarasztalták Botka László korábbi munkatársai közül Mózes Ervin nyugalmazott címzetes főjegyzőt, Solymos László lemondott alpolgármestert és Kalmár Gábor kabinetfőnököt. A Fidesz szerint Kalmárnak erkölcsi okokból távoznia kell tisztségéből, Mózest pedig vissza kell hívnia a közgyűlésnek a Szegedi Vízmű Zrt.-nél betöltött igazgatósági elnöki posztjáról. A grémium ülését nem a díszteremben, hanem a Széchenyi tér 11. alatti ház tárgyalójában tartották. Ezt Szabó Bálint képviselő szóvá tette, mondván, a terembe be lehet menni és a polgármester is ott tartotta évértékelőjét a Közéleti Kávéházban.

Erre azonban csak annyit mondott az ülést vezető Nagy Sándor alpolgármester, hogy van, akinek nem lehet oda bemennie.

Nagy Sándor a közgyűlés határozatképtelenségét állapította meg. Később ismét próbálkoztak, 8.30-kor, de akkor sem jött össze a határozatképesség:

Fél 9-kor sem jelentek meg a baloldali képviselők.

Szabó Bálint méltatlannak nevezte a helyzetet. A független képviselő javasolta, hogy a díszterembe menjenek át, ahol esetleg Botka Lászlóval és más képviselőkkel is találkozhatnak. Német Ferenc képviselő szót kért, azonban annyira gyorsan lezárta az ülést határozatképtelenség miatt Nagy Sándor, hogy ezt nem kapta meg. Németnek törvényességi észrevétele volt: a Fidesz képviselője szerint a Széchenyi tér 11. szám alatti ház tárgyalója alkalmatlan a rendkívüli közgyűlés megtartására, hiszen nem is férne be az összes képviselő. Szabó Bálint arra kérte kormánypárti képviselőket, hogy még ma indítványozzák újabb rendkívüli közgyűlés összehívását.

Önkényuralom és trükközés

Tápai Péter, a Fidesz frakcióvezetője szerint ehhez nem fért kétség. Tápai arra emlékeztetett, többször elhangzott a polgármester kampánya alatt, hogy Szeged a szabadság szigete, de ehhez képest több részletet is aggályosnak tart a rendkívüli közgyűlés kapcsán. Ilyen például az, hogy már a meghívóban szerepelt, mikor és hol tartják az újabb ülést, amennyiben az eredeti rendkívüli közgyűlés határozatképtelennek bizonyul. Vagyis,

Tápai szerint eleve úgy intézkedtek Botkáék, hogy a baloldal meghiúsítsa az ülést.

Bartók Csaba, a Fidesz szegedi alapszervezetének elnöke szerint az események azt mutatják, Szegeden önkényuralom van. Bartók úgy látja, újabb rendkívüli közgyűlést kell összehívni, hátha akkor több képviselő ingerküszöbét ütik meg az események. Tápai Péter azt mondta, nagy szeretettel várják Botka Lászlót a következő rendkívüli közgyűlésre. – Remélhetőleg addig befejezik a portörlést a díszteremben – mondta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.