Közélet

Szelektív kukákat gyújtottak fel a Kereszttöltés utcában

Szelektív kukákat gyújtottak fel a Kereszttöltés utcában

2020. február 26., szerda
Szelektív kukákat gyújtottak fel a Kereszttöltés utcában

Két szelektív hulladékgyűjtő konténert gyújtottak fel a Kereszttöltés utcában vasárnap hajnalban – erről egy szegedi blogger számolt be bejegyzésében. A rendőrség nagyobb kárt okozó rongálás miatt indított büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen.

– Szombatról vasárnapra virradó éjjel hajnali 4 óra körül egy robbanásra lettünk figyelmesek. A hálószobából kilépve füstszagot éreztünk, főleg a konyha környékéről – kezdte beszámolóját Kovalcsik Tamás blogbejegyzésében. A bejegyzés szerint ezután a lépcsőn haladtak a lenti szintek felé, ekkor még úgy sejtették, hogy a ház egyik helyisége gyulladhatott ki.

– Lent rá is jöttünk, hogy nem valamelyik lakás ég, hanem a panelépület hátsó parkoló részében valami, ami viszont kísértetiesen közel volt a mi Opel Astránkhoz is. Közelebb érve aztán felfedeztük, hogy egy BMW és egy Citroen típusú autó kapott lángra a szelektív hulladékgyűjtőből áradó tűz miatt

– írta. A tűzoltókat eredetileg nem az ott található két konténerhez hívták, hanem egy másik fém szemeteshez, ám a katasztrófavédelem munkatársai inkább a nagyobb veszélyt jelentő műanyag tárolókat kezdték el oltani.

A bejegyzésben megosztott fotón jól látható, hogy a konténerek fekete kupaccá olvadtak a tűzben, a mellettük lévő autók pedig komolyan megrongálódtak. – A több kuka felgyulladása és a nyirkos időből kifolyólag a szándékosságnak nagyobb az esélye, mint az ellenkezőjének – következtette ki a blogger.

Ezen kívül a fényképen az is látható, hogy a gázfővezeték igen közel található a romoktól. Kovalcsik Tamás szerint kanócként terjeszthette volna tovább a tüzet, akár fel is robbanhatott volna a 60 lakásos panelház, ha a sárga csövet eléri a tűz.

– Így ez a tett amellett, hogy jelentős anyagi kárt okozott két autótulajdonosnak – mind a kettő gazdasági totálkár –, azon kívül még veszélyeztette majdnem 100 ember életét és a jelenlegi lakásárak mellett majdnem másfél milliárd forintnyi ingatlant – szerepel a bejegyzésben. Szerdán a katasztrófavédelmet telefonon kerestük, ám ők arról tájékoztatták szerkesztőségünket, hogy a tűz eloltását követően átadták az ügyet a rendőrségnek. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság megkeresésünkre megerősítette, hogy nagyobb kárt okozó rongálás miatt indult büntetőeljárás ismeretlen tettes ellen. A történet pikantériája, hogy a szelektív konténer úgy került oda, hogy előtte a társasházkezelő nem vette át, így a kukák már nem a környezetgazdálkodás, de még nem is a társasháztulajdonosok felelősségébe tartoztak, legalább is Kovalcsik Tamás szerint. Nemrégiben cikkeztünk arról, hogy a társasházkezelők a szerintük

teljesíthetetlen feltételek

miatt nem hajlandóak átvenni a szelektív hulladékgyűjtőket, pedig az önkormányzat jegyzői irodája ezt kormányrendeletre hivatkozva bírságolná.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.