Szelektív kukákat gyújtottak fel a Kereszttöltés utcában

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Két szelektív hulladékgyűjtő konténert gyújtottak fel a Kereszttöltés utcában vasárnap hajnalban – erről egy szegedi blogger számolt be bejegyzésében. A rendőrség nagyobb kárt okozó rongálás miatt indított büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen.

– Szombatról vasárnapra virradó éjjel hajnali 4 óra körül egy robbanásra lettünk figyelmesek. A hálószobából kilépve füstszagot éreztünk, főleg a konyha környékéről – kezdte beszámolóját Kovalcsik Tamás blogbejegyzésében. A bejegyzés szerint ezután a lépcsőn haladtak a lenti szintek felé, ekkor még úgy sejtették, hogy a ház egyik helyisége gyulladhatott ki.

– Lent rá is jöttünk, hogy nem valamelyik lakás ég, hanem a panelépület hátsó parkoló részében valami, ami viszont kísértetiesen közel volt a mi Opel Astránkhoz is. Közelebb érve aztán felfedeztük, hogy egy BMW és egy Citroen típusú autó kapott lángra a szelektív hulladékgyűjtőből áradó tűz miatt

– írta.

A tűzoltókat eredetileg nem az ott található két konténerhez hívták, hanem egy másik fém szemeteshez, ám a katasztrófavédelem munkatársai inkább a nagyobb veszélyt jelentő műanyag tárolókat kezdték el oltani.

A bejegyzésben megosztott fotón jól látható, hogy a konténerek fekete kupaccá olvadtak a tűzben, a mellettük lévő autók pedig komolyan megrongálódtak. – A több kuka felgyulladása és a nyirkos időből kifolyólag a szándékosságnak nagyobb az esélye, mint az ellenkezőjének – következtette ki a blogger.

Ezen kívül a fényképen az is látható, hogy a gázfővezeték igen közel található a romoktól. Kovalcsik Tamás szerint kanócként terjeszthette volna tovább a tüzet, akár fel is robbanhatott volna a 60 lakásos panelház, ha a sárga csövet eléri a tűz.

– Így ez a tett amellett, hogy jelentős anyagi kárt okozott két autótulajdonosnak – mind a kettő gazdasági totálkár –, azon kívül még veszélyeztette majdnem 100 ember életét és a jelenlegi lakásárak mellett majdnem másfél milliárd forintnyi ingatlant – szerepel a bejegyzésben.

Szerdán a katasztrófavédelmet telefonon kerestük, ám ők arról tájékoztatták szerkesztőségünket, hogy a tűz eloltását követően átadták az ügyet a rendőrségnek. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság megkeresésünkre megerősítette, hogy nagyobb kárt okozó rongálás miatt indult büntetőeljárás ismeretlen tettes ellen.

A történet pikantériája, hogy a szelektív konténer úgy került oda, hogy előtte a társasházkezelő nem vette át, így a kukák már nem a környezetgazdálkodás, de még nem is a társasháztulajdonosok felelősségébe tartoztak, legalább is Kovalcsik Tamás szerint.

Nemrégiben cikkeztünk arról, hogy a társasházkezelők a szerintük teljesíthetetlen feltételek miatt nem hajlandóak átvenni a szelektív hulladékgyűjtőket, pedig az önkormányzat jegyzői irodája ezt kormányrendeletre hivatkozva bírságolná.

Előző sztori

Sok újszegedi lakásban nem lesz meleg víz

Következő sztori

Koronavírus: az érintett területekről érkező hallgatók távolmaradását kéri az SZTE

Legutóbbi hasonló cikkek